ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА: Дан посвећен заштићеним подручјима и националним парковима

Novosti online

23. 05. 2024. у 15:38

ЕВРОПСКИ дан паркова је дан којим обележавамо значај заштићених подручја широм Европе који је 1999. године покренула ЕУРОПАРЦ федерација, професионална мрежа за природно и културно наслеђе која унапређује управљање заштићеним подручјима у Европи. Србија је такође део ове европске мреже и сви наши национални паркови су и пуноправни чланови ЕУРОПАРЦ-а.

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА: Дан посвећен заштићеним подручјима и националним парковима

Национални парк

Први национални парк у Европи основан је 24. маја 1909. године у Шведској. У жељи да очувају природне лепоте и знаменитости, власти Шведске су објединиле девет паркова природе у једну целину и тако формирале концепт заштите природних реткости и изузетности какав данас познајемо.

Данас постоји преко 400 националних паркова широм нашег континента.

Европски дан паркова се сваке године обележава 24. маја са циљем да приближи људе природи и подигне свест јавности о значају очувања природних лепота у заштићеним подручјима, као и важности очувања и одрживог управљања тим местима.

На овај дан, организују се различите активности које промовишу заштиту природе и подижу свест о важности паркова. То укључује садњу дрвећа, чишћење паркова, едукативне радионице, као и постављање кућица за птице и друге мале становнике паркова.

Заштићена подручја су од суштинског значаја

Наши паркови и заштићена подручја су од суштинског значаја за очување природне баштине коју имамо. Потребно је да их надограђујемо обнављањем и стварањем нових, боље повезаних зелених површина како бисмо на адекватан начин одговорили на климатске промене.

Паркови природе не само да су од суштинског значаја за очување биодиверзитета и пејзажа, вец́ су и значајне лабораторије за промовисање друштвено инклузивнијег, еколошки здравијег и економски одрживог модела за друштво.

Природа Србије је њено највеће богатство. Зелене шуме, густи редови борова и јела, свежина чистог ваздуха, нестварно лепи пејзажи, као и разноврстан биљни и животињски свет, само су део онога што вас очекује у предивним националним парковима Србије. Србија има 5 националних паркова који су због своје важности и посебности стављену под строгу заштиту државе. У наставку блога сазнаћете све о:

Национални парк Тара - Најлепши национални парк у Србији

Национални парк Копаоник - Дом уникатне флоре

Национални парк Фрушка гора - Први национални парк у Србији

Национални парк Ђердап - Највећи национални парк Србије

Национални парк Шар- планина - Истражи Емералд подручје

Национални парк Стара планина - Најмлађи национални парк Србије

Паркови природе не само да су од суштинског значаја за очување биодиверзитета и пејзажа, вец́ су и значајне лабораторије за промовисање друштвено инклузивнијег, еколошки здравијег и економски одрживог модела за друштво.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!