НОВЕ ПРИЛИКЕ ЗА ОДРЖИВА УЛАГАЊА У СРБИЈИ: Представљена мапа за инвестирање које доприноси развоју привреде, друштва и чува животну средину

Novosti online

30. 06. 2023. у 15:02

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Владе Републике Србије и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у Палати Србија данас је одржан форум „Промоција одрживих инвестиција“. На овом догађају јавности је први пут представљена „Мапа инвестиционих прилика у складу са УН Циљевима одрживог развоја (ЦОР)“. Форум је организован са циљем да се компаније подстакну да послују на начин који, осим што им доноси профит, истовремено доприноси економском расту земље, заштити животне средине и друштвеном благостању.

НОВЕ ПРИЛИКЕ ЗА ОДРЖИВА УЛАГАЊА У СРБИЈИ: Представљена мапа за инвестирање које доприноси развоју привреде, друштва и чува животну средину

Фото: Новости

Отварајући форум, министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије, Томислав Момировић, рекао је да уважавање принципа одрживог развоја у глобалним условима постаје све значајније за доносиоце одлука.

- Сектори и области који су данас представљени у оквиру Мапе су свакако међу приоритетима у раду Владе. У тим областима очекујемо већи прилив приватног капитала који је кључан за остваривање Циљева одрживог развоја и стварања економије која је заснована на поштовању свих глобалних ресурса – и људских и природних - рекао је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Амбасадорка НР Кине у Републици Србији, Њ.Е. Чен Бо, истакла је да је одрживи развој неопходан за просперитет и напредак људског друштва и заједничко питање за читаво човечанство.

Фото: Новости

- Кина подржава и практикује Агенду УН 2030, придржава се новог развојног концепта који укључује иновације, координацију, зелени развој, отвореност и дељење, и посвећена је промовисању модернизације у кинеском стилу. Надам се да ће објављивање ове мапе инвестиционих прилика помоћи кинеским компанијама да боље разумеју пословно окружење у Србији, планове и политику индустријског развоја и да створе више могућности за сарадњу - додала је амбасадорка НР Кине у Србији.

- Користећи већ доказану глобалну методологију УНДП-а, примењену у преко 30 земаља у свету, заједно са Владом и надлежним институцијама утврдили смо у којим областима у Србији постоје најбоље прилике за одржива улагања. Препознали смо пет сектора који представљају исплативе прилике за одржива улагања: храна и пиће, обновљиви извори енергије и алтернативна енергија, инфраструктура, технологија и комуникације и здравствена заштита - изјавио је Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији.

Фото: Новости

Мапа која је представљена на Форуму идентификује области и моделе за инвестиције у Србији које доприносе остварењу Циљева одрживог развоја, а у складу су и са националним развојним потребама и приоритетима Владе Србије.

Као најатрактивније области за одржива улагања издвојили су се производња свежег воћа и поврћа, органска пољопривредна производња, производња соларне енергије и изградња ветроелектрана, развој и примена паметних технологија у пољопривреди, као и развој и примена софистицираних софтверских производа и услуга, затим пружање услуга управљања отпадом, изградња и управљање лучком инфраструктуром, изградња енергетски ефикасних стамбених објеката, изградња и управљање угоститељским објектима, као и производња и испорука лекова, развој и пружање дигиталних и специјализованих здравствених услуга и употреба биотехнологије у медицини.

Потенцијални инвеститори на Мапи могу да пронађу информације о томе колико је новца потребно уложити у појединачне пројекте у овим областима, колики повраћај инвестиције могу да очекују и у ком временском року, на који начин је ова врста инвестиције усклађена са националним развојним приоритетима, као и о конкретним ЦОР чијем остварењу би њихово одрживо улагање допринело.

Мапа је доступна на линку: хттпс://сдгинвесторплатформ.ундп.орг/цоунтрy/сербиа.

Форум „Промоција одрживих инвестиција“ је окупио представнике државних органа, приватног сектора, стране инвеститоре, стручњаке за улагања, представнике развојних агенција, академске заједнице и организација цивилног друштва.

У оквиру форума одржана су и два панела. На панелу о одрживим инвестиционим приликама у Србији, представници компанија разговарали су о значају одрживих инвестиционих пројеката за пословни сектор. На другом панелу, представници финансијских институција и банака разменили су идеје о могућностима за обезбеђивање капитала и финансирање инвестиција у складу са ЦОР.

Циљеви одрживог развоја су део Агенде 2030 Уједињених нација, на чије испуњавање су се обавезале државе потписнице, међу којима је и Србија. Ових 17 циљева представљају глобални позив на акцију како би се искоренило сиромаштво, заштитила животна средина, ублажиле климатске промене и њихове последице, и осигурало да сви људи имају једнаке прилике да живе у миру и просперитету. 

Овај догађај је одржан у оквиру пројекта “Промоција одрживих инвестиција”, који финансира Фонд Уједињених нација за мир и развој, а спроводи УНДП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!