УЧЕ ЗАНАТ УЗ ПЛАТЕ: Ево који су дефицитарни занати на списку просветних власти за које влада велико интересовање компанија

Љ. Бегенишић

27. 05. 2024. у 12:27

УЧЕНИЦИ осмог разреда за неколико дана завршавају основну школу, а они који намеравају да упишу неки од дефицитарних заната могу да рачунај да ће већ од септембра добијати новац.

УЧЕ ЗАНАТ УЗ ПЛАТЕ: Ево који су дефицитарни занати на списку просветних власти за које влада велико интересовање компанија

Фото А. Стевановић

Наиме, Влада Србије ће сваком ђаку који одлучи да му будући позив буде занат који је тражен на тржишту давати по пет хиљада динара месечно. Али, то није све, јер ће послодавци код којих обављају праксу за сваки дан проведен на послу у компанији морати да им плаћају 70 одсто минималне цене рада по сату.

Рачуница показује да за један дан праксе недељно у компанији (четири дана месечно), добијају на крају месеца 4.500 динара. Старији разреди који имају по два или три дана праксе недељно добијају по 9.000 динара, односно 13.500 динара месечно, на шта треба додати и пет хиљада које даје влада. То значи да ђаци старијих разреда месечно могу да рачунају на око 18.500 динара.

Како би ученицима олакшале избор дефицитарних заната, просветне власти су у Конкурсу за упис у средњу школу набројале о којим занатима је реч. Има их 28 и то су: техничар за металуршке технологије, бравар-заваривач, оператер машинске обраде резањем, ауто-електричар, оператер основних грађевинских радова, полагач облога, столар, посластичар, кувар, пекар, израђивач хемијских производа, обућар, индустријски кројач, модни кројач. Затим, техничар за израду и одржавање алата, механичар моторних возила, индустријски механичар, монтер телекомуникационих мрежа, декоратер зидних површина, оператер за израду намештаја, трговац, конобар, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, возач моторних возила, галантериста коже, механичар текстилних машина, виноградар-винар.

Процедура прописује да конкурс за добијање новчаних средстава расписује Канцеларија за дуално образовање, а школе пријављују све ученике уписане у први разред на смеровима који школују ђаке за дефицитарна занимања.

Уговор о додели средстава за подршку закључују школа, Канцеларија и ученик, односно родитељ или други законски старатељ. Овај новац уплаћиваће се ученицима преко наменског рачуна у Поштанској штедионици.

У систему 137 компанија

Од увођења дуалог образовања корист имају и привредници, па је у тај систем укључено 137 компанија.

- Компаније долазе највише из сектора микро и малих компанија, и долазе из грана привреде као што су металска, машинска, затим информационо-комуникационе технологије, из пољоопривреде, прехрамбене индустрије и угоститељства - кажу у Привредној комори Србије.

Влада Србије је усвојила је крајем 2023. године Уредбу о подршци дуалном образовању- подршци учењу кроз рад по којој се ђацима на дефицитраним смеровима даје новчана помоћ од пет хиљада динара.

Иначе, најуспешнијим пројектима дуалног стручног образовања и обуке, додељени су и грантови вредни 4,7 милиона евра - за унапређење вештина ученика средњих стручних школа и струковних академија.

Школе тај новац користе како би унапредиле и обновиле учионице, радионице и лабарторије.

Једна од школа која је међу првима ушла у систем дуалног образовања је Техничка школа у Власотинцу, а директор Миливоје Ђорђевић каже да сарађују са тридесетак компанија.

А директорка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић наглашава да млади морају да имају компетенције, а не само теоријска знања.

- Да би имали компетенције као синергија између знања, вештина, способности и ставова, ми отварамо врата компанија и дајемо могућност да уче на савременим машинама у тренинг центрима - каже Габријела Грујић. - Када на овај начин опремимо тренинг центре, то значи да та синергија између теоријских и практичних знања се одвија у реалном окружењу уз велику подршку наставника и инструктора у компанијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ЉУБАВНИ ХОРОСКОП ЗА ЛЕТО 2024: Ко ће процветати, а коме звезде и неће бити баш наклоњене