ЗАТВОР ЗА НАПАД НА НАСТАВНИКА: Који обим заштите просветарима би могла да обезбеди обећана измена кривичног закона

Љ. Бегенишић

18. 05. 2024. у 10:00

ПОСЛЕ састанка који су имали са представницима Владе Србије и обећања да ће њихови захтеви бити исуњени, просветни радници очекују да ће законом бити загарантовано да ће ученик који изврши насиље у школи - ићи у затвор. Јер, просветари од Владе траже измене Кривичног законика које би подразумевале кривичну одговорност и затворске казне за насилнике, а за себе заштиту по угледу на адвокате који су посебно заштићени овим прописом.

ЗАТВОР ЗА НАПАД  НА НАСТАВНИКА: Који обим заштите просветарима би могла да обезбеди обећана измена кривичног закона

Напади на вршњаке, Фото Shutterstock

Ако им се мере заштите изједначе са онима које имају адвокати, онда би и за професоре важило исто што и за адвокатуру - да ће напад у вези са обављањем службе, бити кажњен затвором од три месеца до три године. Учнилац би ако приликом извршења дела, нанесе лаку телесну повреду или прети употребом оружја, био кажњен затвором од шест месеци до пет година. У затвор од једне до осам година ишао би онај ко наставнику нанесе тешку телесну повреду. За уништавање имовине казна би била затвор до две године. Ако "разрезивање" казни за насиље над просветарима буде исто као за адвокате, за штету која прелази 450.000 динара, учинилац би био кажњен затвором од шест месеци до пет година.

Да ли ће се ове одредбе које важе за адвокате односити и на наставнике знаће се када буду готове измене и допуне Кривичног законика на којима стручњаци Министарства правде раде, а просветни синдикати очекују да им текст измена буде достављен врло брзо.

Такође, просветари траже и одговорност родитеља. Захтевају да они кривично одговарају уместо деце која су млађа од 14 година, и зато не подлежу кривичној одговорности.

Оно што је извесно јесте да се уводи ново кривично дело - напад на наставника, а да текст, пре него што буде усвојен, мора проћи јавну расправу и добити зелено светло надлежних европских правних инстуција.

- Речено нам је да је за све то потребно време, али да се очекује да измене Кривичног законика у Скупштини буду усвојене до краја године - каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије. - То је прилично дуг период, али ако успемо да ово "изгурамо" до краја вреди сачекати толико.

Јачи ауторитет, безбедније школе

У Министарству просвете наводе да је договорено да се у текст Закона о изменама и допунама Кривичног законика који припрема Радна група Министарства правде, уврсти ново кривично дело којим ће се санкционисати напад на запослене у образовању да би се кривично-правно заштитили просветни радници.

Министарка Славица Ђукић Дејановић истакла је значај сарадње са синдикатима, осудила сваки облик насиља и сагласила се да треба јачати ауторитет просветних радника и образовни систем чинити безбедни

Међутим, поједини правни стручњаци упозоравају да је потребно решти више недоумица, као што је како ће бити третирани ђаци млађи од 14 година који по садашњем закону не подлежу кривичној одговорности. Такође, истичу да и већ постојећа законска регулатива предвиђа казне.

- Деца између 14 и 18 година већ могу да одговарају по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела - појашњава адвокат Југослав Тинтор. - Измене Кривичног законика неће решити проблеме насиља у школама, јер то не може надоместити мањак ауторитета наставика.

Иначе, смањење границе за кривичну одговорност са 14 година на 12, помињано је након масакра у "Рибникару" и око тога се још води полемика. Пракса је различита у различитим државама. У већини земаља ЕУ, па и свим бившим СФРЈ та граница је као и код нас - 14 година. У Енглеској,Швајцарској и Ирској је 10, у Мађарској, Израелу, Шкотској, Канади, Кини и Турској је 12 година, у Француској - 13, док је у неким европским државама као што су Чешка, Данска, Финска или Грчка граница 15, а у Белгији 16 година.

По Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела, деца од 14 до 16 година третирају се као млађи малолетници, и њима се могу изрећи само васпитне мере (укљичујући и васпитно-поправни дом), деца од 16 до 18 су старији малолетници и њима у изутеним околностима може бити изречена казна малолетничког затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)