МАТУРАНТИ БИРАЈУ ЛАКШИ ПУТ ЗА ТРЕЋИ ТЕСТ: Од четвртка пријављивање осмака за изабрани предмет на матури, први пут по новом систему

Љ. БЕГЕНИШИЋ

29. 11. 2022. у 08:00

ЂАЦИ осмог разреда од четвртка 1. децембра могу да пријаве који ће од пет предмета - историја, географија, биологија, физика, хемија - полагати на трећем тесту на малој матури.

МАТУРАНТИ БИРАЈУ ЛАКШИ ПУТ ЗА ТРЕЋИ ТЕСТ: Од четвртка пријављивање осмака за изабрани предмет на матури, први пут по новом систему

Фото Н. Скендерија

Ова генерација осмака прва је која трећи тест полаже по другачијем систему, а подразумева да се уместо пет предмета полаже само један, и то по избору.

Пријављивање се завршава 30. децембра, с тим што су из Министарства просвете најавили да ће матурантима изаћи у сусрет, па ће уколико се предомисле одлуку моћи да промене до 1. фебруара, када се дефинитивно закључује "листа жеља". Одлуку који предмет су изабрали ђаци саопштавају разредном старешини.

Иако је пријављивање на самом прагу, осмаци су још неодлучни, а ретки су они који су се већ чврсто одлучили за неки предмет.

- Полагаћу географију - каже нам осмак из једне београдске основне школе.

- Ишао сам на такмичења и добро знам тај предмет, мораћу мало да поновим градиво из петог и шестог разреда, али с тим неће бити проблема.

Неки матуранти су нам рекли и да калкулишу тако што бирају неки од два предмета - хемију или физику - који се не уче све четири године, па ће имати мање градива да понаваљују.

- Међутим, ова два предмета су тешка, из хемије се за две године пређе много градива, као и из физике ,која се учи три године, тако да ни ту нема великих олакшица - истиче једна осмакиња.

Како би се лакше пребродиле ове дилеме, из Министарства просвете саветују родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате.

На пробном тесту одржаном у јуну, садашњи осмаци који су тада били седми разред најчешће су бирали биологију, географију, хемију, историју, а најређе физику. Резултати су, међутим, били обрнути - најбољи су били баш из физике, па онда из историје, географије, хемије, а најлошији из биологије.

У београдској основној школи "Павле Савић" на пробном испиту прошле године највише деце пријавило се за биологију. Директор школе Милан Крстић наводи податак да се од 215 тадашњих седмака, њих 100 пријавило за биологију.

- Када је реч о пријављивању за малу матуру, почетком другог полугодишта знаћемо колико се ђака пријавило за који предмет - каже нам Крстић, уз напомену да су припреме за малу матуру већ почеле.

И у ОШ "Олга Петров" припреме за завршни испит и упис у средњу школу су почеле, а директорка Мерица Буј Бјелогрлић каже да се одржавају састанци, како би се родитељи обавестили о свим обавезама и могућностима у вези са уписом.

Када је реч о осмацима, наша саговорница истиче да ће деца, иако пријављивање почиње већ у четвртак, вероватно мало пролонгирати те рокове и вагати који им предмет највише лежи.

Српски и математика по старом

На завршном испиту мењан је само комбиновани тест, док се српски језик и математика полажу на исти начин као и до сада. Промењен је и систем бодовања, тако ће српски и математика носити 14 поена, а комбиновани тест 12. Из школе ђак може донети максималних 60 бодова, и то ако је на крају године имао закључене све петице од шестог до осмог разреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (1)

Прославила се као Марина у Анђелима - више од две деценије ужива у БРАКУ СА КОЛЕГОМ