Дигитални свет - образовање за будућност

Промо

24. 11. 2022. у 15:33

Сведоци смо убрзаног развоја технологије и појаве нових занимања. Чињеница је да не знамо која ће занимања постојати у будућности, али је сасвим сигурно да ће за обављање било каквог посла бити неопходно познавање и коришћење информационо комуникационих технологија (ИКТ).

Дигитални свет - образовање за будућност

Фото: Промо

Због тога је веома важно да се кроз формално образовање ученици на време упознају са основним појмовима и почну да овладавају неопходним вештинама коришћења дигиталних уређаја и технологије.

Деца млађег школског узраста и њихови родитељи могу бити вешти корисници технологије, али то не мора да значи да су и компетентни у овој области. Међутим, у процесу дигиталног описмењавања није само пожељно, већ је и неопходно укључивање родитеља, а управо увођењем предмета Дигитални свет, деца поступно и, још важније, вођено граде одређене појмове и стичу неопходна знања и вештине за коришћење ИКТ- а.

Према речима Марине Ињац, професорке разредне наставе у Основној школи „Милоје Васић“ у Калуђерици и ауторке уџбеника Дигитални свет Издавачке куће „Нови Логос“ овај предмет уведен је школске 2020/21. године као обавезан предмет за ученике од првог до четвртог разреда. До сада су програмом обухваћени ученици од првог до трећег разреда, а следеће године ће овај предмет учити и четвртаци. У првом разреду предмет се оцењује описно, док се у наредним разредима оцењује бројчано и оцена улази у просек за израчунавање општег успеха ученика на крају школске године.

Циљ наставе и учења предмета Дигитални свет јесте развијање дигиталне компетенције ученика неопходне за безбедну и правилну употребу дигиталних уређаја за учење, комуникацију, сарадњу и развијање основа алгоритамског начина размишљања. Ученици од првог трећег разреда уче о дигиталном друштву, безбедном коришћењу дигиталних уређаја, али и алгоритамском начину размишљања. Уџбеници су конципрани тако да занимљив и једноставан начин воде ученике до усвајања знања и вештина, а све то на примерима проблемских ситуација из свакодневног живота – објашњава Ињац и додаје да поред додатних материјала које могу користити за утврђивање и систематизовање знања, ученици добијају приступ  дигиталном уџбенику Дигитални свет који садржи интерактивне задатаке, видео и аудио записе, фотографије и едукативне игрице.

оришћењем погодности које уџбеници пружају, подстиче се развој различитих стилова учења што доприноси бржем и лакшем усвајању знања и вештина.

Примери из праксе показују да су ученици веома мотивисани и заинтересовани за учење садржаја који их воде кроз дигитални свет. На свима нама је да их подржимо и усмеравамо да ИКТ користе у сврху целоживотног учења и напретка – закључује наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (1)

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!