ТРАЖЕ ДА ЧАСОВИ БУДУ КРАЋИ: Форум београдских гимназија предлаже мере штедње у образовним установама

Љ. Б.

21. 09. 2022. у 08:30

ИАКО није првобитно планирано, ђаци би и ове школске године могли да добију продужени зимски распуст, али и скраћење часова за 15 минута. За ову промену школског календара овог пута није "заслужна" корона, већ тешка економска ситуација која подразумева штедњу енергената.

ТРАЖЕ ДА ЧАСОВИ БУДУ КРАЋИ: Форум београдских гимназија предлаже мере штедње у образовним установама

Фото Д. Миловановић

Тако је Форум београдских гимназија упутио захтев Министарству просвете у коме тражи да се зимски распуст, који је планиран од 30. децембра до 23. јануара, помери и продужи, те да почне у другој половини јануара и траје до половине фебрура. Такође је предложено да се часови скрате за пет, односно 15 минута у најхладнијим данима.

Александар Марков из Форума београдских гимназија каже да би било логично да зимски распуст буде дужи уместо што је скраћен, а да пролећни не траје девет дана, јер тада је време лепше и топлије. На питање да ли је предлог Форума београдских гимназија прихватљив за њих, у Министарству просвете кажу да ће, заједно са Министарством рударства и енергетике, пратити енергетску ситуацију и, у складу са њом, разматрати и евентуално мењати школски календар и спроводити друге системске мере уколико буде било потребно, узимајући у обзир најбољи интерес ученика. Они истичу да је препоруке и мере за штедњу енергије прописало Министарство рударства и енергетике за сва јавна предузећа и јавне установе у које спадају и установе образовања.

Иначе, раније је свим школама у Србији стигло обавештење да направе план уштеде енергије за 15 одсто. Захтев је стигао од Министарства рударства и енергетике, преко ресорног министарства просвете. Установе треба да одреде особе које ће се старати о смањењу потрошње енергије и да се припреми план мера штедње у висини од најмање 15 одсто на месечном нивоу.

Синдикат образовања Србије је против тога да се скраћују часови и продужава распуст.

- Не треба штедети на школама, деца су три године трпела због короне, не треба да трпе и због енергетске кризе - каже Валентина Илић, председница СОС. - Образовне установе треба да се греју, да је деци топло, ако не иду у школу, онда ће код куће да троше енергенте како би се грејала, што значи да уштеде нема, а трошак се пребацује на родитеље. То није добра идеја.

И ДАЉЕ ВАЖИ ЗВАНИЧНИ КАЛЕНДАР

ПРЕМА важећем школском календару, прво полугодиште завршава се у петак, 30. децембра, када почиње и зимски распуст који траје до 23. јануара. Јесењи распуст ове године није планиран, а у новембру ђаке чека продужени викенд, када ће се спојити државни празник 11. новембар са суботом и недељом. Током другог полугодишта, основци ће имати пролећни распуст од осам дана, који ће почети у понедељак, 10. априла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (1)

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе