СВИ ДА СЕ ОГЛАСЕ О СПАЈАЊУ РАЗРЕДА: Синдикат образовања Србије затражио изјашњавање Националног просветног савета

Љ. Б.

12. 08. 2022. у 13:00

СИНДИКАТ образовања Србије затражио је мишљење Националог просветног савета (НПС) у вези са применом законске одредбе која подразумева спајање виших разреда у основним школама у једно одељење.

СВИ ДА СЕ ОГЛАСЕ О СПАЈАЊУ РАЗРЕДА: Синдикат образовања Србије затражио изјашњавање Националног просветног савета

Фото: Танјуг

Ова законска обавеза требало би да почне да се примењује од 1. септембра, а томе се оштро противе просветни синдикати, али и наставници који тврде да не знају како ће држати наставу различитим разредима на истом часу. Значиће спајање одељења од петог до осмог разреда, са максимално 15 ђака у учионици.

- Прихватили смо иницијативу Синдиката образовања Србије и следеће недеље ћемо формирати радну групу која ће спровести широке консултације о овој теми, а НПС ће донети одлуку када буде имао целовиту инфомацију - рекао је за наш лист Радивоје Стојковић, председник НПС.

Он истиче да је Савет затражио мишљење свих институција у држави на које се овај проблем односи, а међу њима су и министарства о породици, државној управи и локалној самоуправи, бригу о селу... Мишљење је затражено и од повереника за заштиту права детета, националих савета, Учитељског факултета, Друштва учитеља, али и стручњака који се баве образовањем, педагога и психолога.

- Тек када прибавимо сва ова мишљења имаћемо целовит приступ. Морамо сагледати све могуће последице једне такве одлуке - истиче Стојковић.

МАЊЕ ОД 50 ЂАКА У 60 ШКОЛА

ПРЕМА неким проценама, уколико заживи овај законски предлог о комбинованим одељењима, било би затворено 350 сеоских школа. У Министарству просвете тврде да то није тачно и да постоје школе које похађа само шесторо ученика од првог до осмог разреда, а да 69 основних школа има мање од 50 ученика.

Иначе, директори школа су имали обавезу да до 8. августа школским управама доставе предлоге за формирање комбинованих одељења за наредну школску годину. Они то, међутим, нису учинили јер, како кажу, не желе да се упуштају у тај посао, пошто би то довело до пада квалитета наставе, затварања сеоских школа, вишкова у просвети...

Предметни наставници, такође, тврде да не знају како би предавали различитим разредима на истом часу градиво различитих нивоа, ни како би час од 45 минута поделили...

У Министарству просвете одбацују ове примедбе и истичу да је реч о поступку који ће олакшати наставу.

- Ако имате петоро или шесторо ученика осмог разреда и једног ученика седмог разреда, он може да се, због његове социјализације и могућности напретка, прикључи ученицима осмог разреда и да заједно похађају часове - појаснио је недавно помоћник министра Милан Пашић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (3)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)