У УЧИОНИЦИ ЗАЈЕДНО ПЕТАЦИ И ОСМАЦИ: Министарство просвете правилником прописало спајање ученика старијих разреда од наредне школске године

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

26. 07. 2022. у 09:50

ОКО 350 малих школа у Србији могло би да буде затворено уколико од 1. септембра Министарство просвете почне да примењује измењени члан Закона о основном образовању и васпитању, који предвиђа увођење комбиноване наставе од петог до осмог разреда.

У УЧИОНИЦИ ЗАЈЕДНО ПЕТАЦИ И ОСМАЦИ: Министарство просвете правилником прописало спајање ученика старијих разреда од наредне школске године

Последњих година угашено 200 сеоских школа, Фото Д. Карадаревиђ

На тај начин постепено ће нестајати не само мале школе већ и места, пошто ће родитељи децу већ после првог циклуса образовања уписивати у осмолетке у већим градовима, сматра Јасна Јанковић из Уније просветних радника Србије.

Најугроженији су, према њеним сазнањима, ивањички и врањски крај, у којима се налази велики број оваквих образовних установа.

- Спајање одељења старијих разреда основне школе радило би се као код учитеља у сеоским школама, само што ће у овом случају, рецимо, наставник математике прву половину часа држати петацима, а другу ће се посветити седмацима - каже Јанковићева.

- Никоме није баш јасно како ће то да функционише, али надлежни су глуви за наша питања.

Она објашњава да је пропис у новембру без икакве јавне расправе и социјалног дијалога усвојен у Народној скупштини и да многе колеге нису свесне новонастале ситуације.

Јасна Јанковић, Фото Танјуг

Комбиновањем одељења деца ће, тврде синдикалци, бити ускраћена за квалитетну наставу, а на овај начин послата им је и порука да је на селу немогуће образовати се квалитетно и да уједно ту нема ни будућности.

- У стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања за школску 2022/23. прописује се да је комбиновано одељење састављено од ученика два разреда и може да има до 15 ђака, а оно од три или четири разреда до 10 ученика - тврди Јанковићева. -

Тражили смо да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно методичким и логичким правилима, али се Министарство просвете прави мртво и чека 1. септембар да каже како нема више времена да било шта исправи.

Проблем је још сложенији, каже, ако се има у виду да ученици старијих разреда у просеку имају 15 предмета, а сада ће их слушати на часовима од 22 минута.

Према правилнику о формирању и финансирању, сваке године број одељења основних школа се смањује и многе сеоске школе затварају. За последњих осам година угашено је око 200 издвојених одељења матичних установа, а то су углавном сеоске или приградске школе.

Због овог проблема, Унија је тражила хитан састанак са министром просвете.

У министарству кажу да се број ђака смањује због негативног природног прираштаја, те да се то одразило најпре на школе које нису у градским насељима.

- Зато је Законом о основном образовању и васпитању прописано да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може да се организује и у комбинованом одељењу - наводе надлежни.

- Процедуре су јасно дефинисане, тако да за признавање мањег броја ученика у одељењу од прописаног, школа добија сагласност надлежне школске управе. Оне чији захтев се одбије могу ради поновног разматрања да нам се обрате у року од пет дана.

РОК ДИРЕКТОРИМА ДО 8. АВГУСТА

КАО и претходних година, директори школа шаљу предлоге за формирање одељења. У Министарству просвете објашњавају да је рок за то 8. август. Предлог се подноси школској управи и мора да садржи податке о броју ученика на нивоу разреда, као и преглед броја одељења и ђака у матичној школи и издвојеним одељењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

КАКО СЕ ТРЕБА ПОНАШАТИ У ЦРКВИ: Када се крстити током богослужења, како ући у храм, шта прво учинити