ДАНАС КОНАЧНА ЛИСТА ЖЕЉА: Упис у средње школе приводи се крају

Љ. Б.

11. 07. 2022. у 07:45

КОНАЧНА листа жеља за упис у гимазије и средње стручне школе биће објављена данас, а у среду ће деца и родитељи на порталу "Моја средња школа" или у самим школама имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима.

ДАНАС КОНАЧНА ЛИСТА ЖЕЉА: Упис у средње школе приводи се крају

Фото: П. Милошевић

Уочи објављивања листе распоређених ученика по жељеним школама, највећа стрепња влада код ђака који се боре за упис у виђеније стручне школе и гимназије за које је потребан велики број бодова - за неке и до 97 од укупно 100. Додуше, ове године праг за упис биће нешто нижи, јер су резултати мале матуре слабији него прошле године.

Тако су ове године на тесту из српског, односно матерњег језика ђаци освојили у просеку 12,52 поена од могућих 20. Из математике је просек 12,31, а на комбинованом тесту 14,12 поена.

Прошле године просечан број поена на тесту из српског језика бо је 13,31, из математике 12,31, а на комбинованом тесту 14,69.

Такође, у среду ће бити објављена преостала слободна места за упис у другом кругу, а попуњавање и предаја листе жеља за други уписни круг електронским путем или непосредно у школи је 14. јула. Од 14. до 20. јула је упис ученика у средње школе после првог и другог уписног круга.

КОНАЧНИ ПОДАЦИ 20. ЈУЛА

УПИСНА комисија Београдског универзитета заседаће 20. јула када ће коначни подаци о упису бити објављени на сајту Универзитета. Тада ће се конкретно знати који студијски програми на којим факултетима имају још слободних места - рекао је ректор Владан Ђокић.

Пријављивање за други уписни рок је 1. и 2. септембра, након чега следе и пријемни испити на факултетима на којима је преостало слободних места.

Ипак, нико неће остати неуписан, јер у школама има 75.000 слободних места, а малу матуру полагало је око 64.000 ученика.

Истоивремено, уписне активности на универзитетима приводе се крају. Рок да се истакну коначне листе званично истиче данас, али већина факултета то је већ учинила, па и упис увелико траје. Упис, иначе, мора да се заврши до 15. јула, након чега ће бити објављена слободна места за други уписни рок на факултете који почиње почетком септембра.
Ректор Универзитета у Београду за који је традиционално владало највеће интересовање изјавио је да је организација пријемних испита протекла у најбољем реду, иако је ове године била специфична ситуација због лажних дојава о бомбама у многим установама у Србији.
Он је подсетио да се већ у првом уписном року пријавио далеко већи број кандидата него што има слободних места, те да ће Универзитет комплетну и прецизну слику имати тек по завршетку уписних процедура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио