ЗА УПИС ТРЕБА МАЊЕ БОДОВА: Објављени прелиминарни резултати завршног испита, још данас рок за жалбе

Љ. БЕГЕНИШИЋ

02. 07. 2022. у 07:40

УЧЕНИЦИ осмог разреда урадили су слабије тестове на малој матури него претходна генерација осмака.

ЗА УПИС ТРЕБА МАЊЕ БОДОВА: Објављени прелиминарни резултати завршног испита, још данас рок за жалбе

избор У школама 10.000 више места него што има малих матураната, Фото Н. Скендерија

Тако су ове године на тесту из српског, односно матерњег језика освојили у просеку 12,52 поена од могућих 20. Из математике је просек 12,31, а на комбинованом тесту 14,12 поена.

Прошле године просечан број поена на тесту из српског језика био је 13,31, на комбинованом 14,69, а из математике су постигли идентичан успех - 12,31! А 2020. у просеку су имали - из језика и књижевности 11,2, из математике 11, а из комбинованог теста 14,2 поена.

Помоћник министра просвете за основно образовање Милан Пашић рекао је да су у односу на прошлу годину резултати незнатно слабији и да се може очекивати да у неким школама доњи праг за упис буде нешто нижи него лане, али да ће то зависити и од интересовања ученика за одређене школе.

Прошле године праг за упис у неке популарне гимназије и средње стручне школе био је неуобичајено висок, а стручњаци су објашњавали да је то због лаких задатака на малој матури и више освојених бодова. Иначе, прелиминарни резултати завршног испита су објављени на порталу "Моја средња школа" и у основним школама, а незадовољни ђаци и родитељи јуче су упућивали приговоре. Жалбе данас могу да поднесу и другостепеној комисији.

Истовремено, и пријемни испити на факултетима су завршени, факултети су објавили прелиминарне листе, у току је подношење жалби, а коначна ранг-листа мора бити објављена најкасније до 11. јула. Иначе, до 16. јула факултети треба Универзитету у Београду да доставе спискове преосталих празних места, а места ће засигурно бити на Пољопривредном, Шумарском, Рударско-геолошком, Учитељском факултету, али и на појединим студијским програмима на Филолошком факултету.

ПОЛАГАЊЕ БЕЗ ДОЈАВЕ О БОМБАМА

И МАЛА матура и пријемни испит организовани су у сенци евентуалних претњи о подметнутим бомбама. Међутим, све је протекло у најбољем реду, а припадници МУП обезбеђивали су зграде у којим су испити одржавани. Смањен је број школа у којима је тестирање организовано, а зграде факултета на дан пријемног биле су под строгом контролом полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)