НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА СТУДЕНТЕ: Од државе месечно по 100 евра

Novosti online

29. 06. 2022. у 22:24

КОРИСНИЦИ ученичких и студентских домова од децембра ће плаћати скупљи смештај и исхрану у мензама, али ће заузврат примати и веће износе на чековима за кредите и стипендије.

НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА СТУДЕНТЕ: Од државе месечно по 100 евра

Фото Н.Скендерија

Најбоље ће проћи академци јер ће месечно од државе примати 13.000 динара, што је око 110 евра, уместо досадашњих 8.400 динара.

Фото: Профимедиа/Илустрација

Наиме, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић делимично је уважио захтеве директора студентских центара и координатора региона за ученичке домове у Србији који су у понедељак затражили од министра да усклади цене услуга смештаја и исхране у установама ученичког и студентског стандарда.

- У потпуности разумем захтеве који су стигли и сматрам их оправданим. Управо због одржавања одређеног стандарда, напора да га унапредимо, а свакако не угрозимо, разумем потребу да се усклади цена, али то не сме да буде претерано оптерећење породичног буџета - навео је министар и додао да тражени износ цена у овом тренутку није прихватљив, због чега су захтеви директора установа делимично прихваћени.

ФОТО: ОКС

Министар је навео да је уважио чињеницу да цене у овим установама нису мењане чак девет година.

- Држава је од 2012. године до данас инвестирала у изградњу и опремање установа ученичког стандарда са око 6.5 милијарди динара, а у установе студентског стандарда са око 6.8 милијарди динара - подвукао је министар.

Он је нагласио да ће држава, као и до сада, наставити да субвенционише цене смештаја и исхране у установама ученичког и студентског стандарда.

Смештај за ученике

Ружић је као пример навео да је учешће ученика-корисника у цени смештаја и исхране у установи ученичког стандарда са трећом "А" категоријом, до сада износила 5.358 динара месечно, а да ће након усклађивања цена, то учешће износити 8.052 динара месечно.

Фото: М. С.

Смештај за студенте

Када је реч о ценама смештаја у студентским центрима, студенти у собама прве категорије ће, уместо досадашњих 1.860 динара месечно, плаћати 2.790, друге категорије уместо 1.430 плаћаће 2.150, треће категорије уместо 1.248 плаћаће 1.600 и четврте категорије уместо 1.144 цена ће бити 1.500 динара месечно.

Цене у мензама

Цене појединачних оброка у студентским мензама ће након усклађивања износити:

за доручак 56 динара, уместо 40 динара

за ручак 120 динара, уместо 72 динара
за вечеру 90 динара, уместо 59 динара.

Министар је подвукао да усклађивање цена смештаја и исхране повлачи и кориговање номиналних износа ученичких и студентских кредита и стипендија.

Кредити и стипендије

Тренутни износ рате ученичког кредита и стипендије износи 5.400 динара, док ће након усклађивања износити око 8.000 динара.

Тренутни износ рате студентског кредита и стипендије износи 8.400 динара, док ће након усклађивања износити око 13.000 динара.

Такође, министар доноси решења којима се утврђује тачан износ ученичког и студентског кредита и стипендије у децембру текуће године, имајући у виду да је исплата прве рате ученичких кредита и стипендија у другој половини децембра, а да је исплата прве рате студентских кредита и стипендија у јануару 2023. године.

Број ученичких и студентских кредита и стипендија утврђује се према расположивим средствима у буџету Републике Србије за одговарајућу годину.

У вези са наведеним, министар сматра да оваква усклађивања треба разматрати на годишњем нивоу, наведено је у саопштењу Министартва просвете.

БОНУС ВИДЕО:

ОТКРИВЕНА БИСТА ПЕТРА ВЕЛИКОГ ИСПРЕД КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ: Свечаност у Сремским Карловцима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи