САМО ОСМОРО БИ ДА ПРЕДАЈЕ МАТЕМАТИКУ: На смеровима факултета на којима образују будуће просветаре вишеструко мање кандидата него места

Љ. БЕГЕНИШИЋ

29. 06. 2022. у 09:19

ДА ретко који свршени средњошколац своју будућност види у просвети показује број кандидата који су се пријавили на студијске програме на којима се школују будући учитељи и наставници. Интересовање за упис на наставничке факултете је из године у годину све мање.

САМО ОСМОРО БИ ДА ПРЕДАЈЕ МАТЕМАТИКУ: На смеровима факултета на којима образују будуће просветаре вишеструко мање кандидата него места

Фото Танјуг

Тако се на Математичком факултету Универзитета у Београду за модул професора математике и рачунарства пријавило свега - осам кандидата. Ништа боље није ни на Филолошком факултету где се школују наставници српског језика и књижевности, па је на групи - српски језик и књижевност на коју се прима 100 бруцоша пријављено 50 матураната.

На смеру српска књижевност и језик на 90 места пријаву је поднело 23 матураната, а на смер српска књижевност са компаратистиком пријављено је 33, а места има за 60. И интересовање за Учитељски факултет показује да је мало оних који желе да се баве племенитим послом учитеља. На овој високошколској установи примају 410 бруцоша, а пријављено је 295 кандидата.

Продекан за наставу на Математичком факултету УБ, проф. Небојша Икодиновић истиче да је овако слабо интересовање за наставничке смерове - слика општег стања у друштву и односа друштва према професорском занимању.

- Ове године, ако узмемо у обзир прве жеље кандидата, за тај модул имамо убедљиво најмање интересовање у односу на претходне године - рекао је проф. Икодиновић.

- Професора математике је све мање, требало би да се ради на промоцији. Математички факултет у августу сваке године добија позиве из школа да пошаље ако има неког студента који би предавао, јер нема довољно кадра, ту су вероватно и финансијски разлози.

Добро интересовање за грађевину, Фото З. Јовановић

Истовремено, на Филолошком факултету тренд опадања интересовања за наставничке смерове траје већ годинама, а деканка Ива Драшкић Вићановић каже да мали број пријављених кандидата за њих није изненађење.

- Да би се ситуација поправила потребна је помоћ државе и бољи услови рада, веће плате за наставнике - каже ова деканка. Иначе, на овом факултету прошле године су до индекса могли да стигну и они који на неком од тестова нису освојили ни један једини бод.

И док интересовање за студије српског језика скоро потпуно замире, популарност кинеског и скандинавских језика расте.

- Млади су схватили од чега може да се живи - каже Ива Драшкић Вићановић.

Иначе, на факултетима су у току пријемни испити и они трају до петка, а јуче је највећа гужва била на ФОН, где се пријавило 2.299 кандидата на 840 места, па је испит одржан на Београдском сајму. Провера знања јуче је организована и на Филолошком, Правном, Филозофском, али и на Грађевинском факултету за који, такође, влада велико интересовање, јер се на 420 места пријавило 766 свршених средњошколаца. Пријемни испит данас полажу матуранти који желе да упишу Медицински, Математички, Учитељски факултет... На Стоматологији, где је највише кандидата на једно место, пријемни организују сутра.

На факултетима владају строге безбедносне мере. Пре пријемног испита полиција детаљно преконтролише зграду, а све друге активности су обустављене док траје тестирање.

РУЖИЋ НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

МИНИСТАР просвете Бранко Ружић посетио је јуче Правни факултет УБ, где су будући бруцоши полагали пријемни.

Он је изразио задовољство великим бројем кандидата на овом факултету, као и на целом Универзитету у Београду, где на 15.053 места, конкурише 19.591 матурант.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи