КРЕЋЕ БИТКА ЗА ЖЕЉЕНУ ШКОЛУ: Oсмаци полажу малу матуру, данас је провера из српског, сутра математика, а прекосутра комбиновати тест

Љ. БЕГЕНИШИЋ

27. 06. 2022. у 07:15

ПОЛАГАЊЕМ теста из српског језика данас у девет часова почиње мала матура за ђаке осмог разреда.

КРЕЋЕ БИТКА ЗА ЖЕЉЕНУ ШКОЛУ: Oсмаци полажу малу матуру, данас је провера из српског, сутра математика, а прекосутра комбиновати тест

Фото И. Маринковић

Сутра их чека провера из математике, а прекосутра комбиновани тест у оквиру ког се полаже пет предмета - историја, географија, физика, хемија и биологија.

Да би се спречило да евентуална дојава о подметнутим бомбама поквари одржавање мале матуре, број школа у којима ће се испит одржати смањен је за 60 одсто. Тако ће ђаци уместо у 1.260 школа матуру полагати у 522 објекта, а то значи да ће велики број њих бити на "туђем" терену, односно ван своје матичне школе. Такође, препоручено је и да се испит организује у фискултурним салама, трпезаријама или  холовима, уместо у учионицама.

Родитељи и деца претходних дана обавештени су где данас треба да дођу.

Министарство просвете и МУП су детаљно разрадили план по ком ће током три дана колико матура траје све бити потпуно безбедно, па тако припадници МУП објекте у којима ће се осмаци данас окупити обезбеђују од суботе.

Што се тиче тестова, они су одавно одштампани, а и за њих се примењују посебне мере безбедности како се не би догодило да буду "проваљени".

Фото М. Анђела

Питања на тестовима су прилагођена градиву које је пређено, а приликом састављања водило се рачуна о томе да су деца и ову школску годину провела у специфичним условима, те се настава делимично одвијала онлајн.

Укупан број бодова које ђак може имати је 100, и то из школе може понети максимално 60, колико имају ученици са свим петицама на крају шестог, седмог и осмог разреда. На три теста матурант може освојити максимално 40 поена - по 13 из српског и математике и 14 из комбинованог теста.

Министар просвете Бранко Ружић истакао је недавно да Министарство просвете и МУП имају план како да све прође безбедно, а деци је пожелео да се мирно припреме за тест.

- Нека то буде круна њиховог осмогодишњег образовања и надам се да ће уписати школу коју желе - поручио је Ружић.

Након матуре следи попуњавање листе жеља и евентуални приговор, а коначни резултати биће објављени 5. јула. Распоред по школама објавиће 13. јула, након чега следи упис ученика у средње школе - електронским путем од 14. до 20. јула односно 14. и 15. јула непосредно у школи. Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 14. јула када се предаје листа жеља.

Пажљиво са листом жеља

Након полагања мале матуре и објављених коначних резултата, осмаци попуњавају листу жеља на којој се на првом месту уписује смер који би ђак највише волео да упише. На друго место ставља се школа у коју би желео да иде, уколико не успе да упише жељену школу и тако редом. Битно је у првих неколико уписати баш оне смерове које би ученик највише волео да похађа, а редослед уписаних смерова је веома битан. Осмацима се саветује да на листу не уписују ниједан смер за који уопште нису занитересовани. Зато је пре попуњавања листе жеља потребно добро размислити и направити стратегију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића