УГЉЕВИК ЧУВА КУЛТУРУ: Раме уз раме са најразвијенијим и највећим срединама

В. Митрић

18. 10. 2020. у 12:01

УПОРЕДО са силним капиталним улагањима у инфраструктуру, која је променила лице и града и свих села, и најзабаченији засеока, култура је, у овом делу РС, значајно уздигла крај, јер по садржајима Центра за културу „Фили Вишњић“, за најмлађе и одрасле, сврстали смо се раме уз раме са најразвијенијим и највећим срединама, не само на овој обали Дрине и Саве, каже начелник Угљевика Василије Перић, који је, по овдашњим обичајима, кум те установе основане пре десетак година.

УГЉЕВИК ЧУВА КУЛТУРУ: Раме уз раме са најразвијенијим и највећим срединама

Фото: В. Митрић

Директор установе, од њеног оснивања  је дипломирани теолог Предраг Вујевић,  каже да је „обавеза културног центра да у свом раду обухвати све сегменте културног живота, да их негује, ствара, гаји млади стараоце, а старије подстиче и афирмише на најбољи начин“.

Ова година је у знаку догађаја под називом „Култура је начин живота“. Корона вирус је утицала да се смањи број садржаја, али су многи сотварени. Имајући у виду порграме, у минулим годинама и њихов континуитет, Угљевичани су, што се културних потреба тиче, далеко испред већине општина и градова у РС и БиХ.

- Све оно што људска цивилизација тражи од савременог човека, начин понашања, размишљања, све то обухвата култура и због тога је овакав слоган - рекао је Вујевић.

Ликовна колонија, установљена пре шест година  са Мисијом епархијског одбора Епархије зворничко-тузланске под благословом неговог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, само је један од драгоцених садржахја овог „храма културе“.

Фото: В. Митрић

У оквиру Центра за културу ради Дечје аматерско позориште које је добило и сениорску секцију, а одржан је и Међународни фестивал монодраме и кратке форме који је био ревијалног карактера а наша намера је да у наредном периоду буде такмичарски - каже Вујевић.

Међународни фестивал хармонике, одржан 12 пут, показао је, како су сведочила највећа уметничка имена, да је „Угљевик, мали град, али је једна од светских престоница за ту врсту музике“. Истовремо, епископ Фотије је „крстио“ Угљевик центром духовности, што су како кажу начелник Перић и директор Вујевић, „велике ствари за ову средину, која, несумњиво, даје значајан печат, у сваком погледу, свеукупном развоју РС“.

Фото: В. Митрић

Центар за културу иницијатор је  плана израде реплике родне куће Фипипа Вишњића у родном месту овог српског великана Горњој Трнови.

- Носилац тог посла је општине Угљевик и очекујемо да ће све бити завшено у догледно време, како  би се „увезао“  са другим локацијама као што је Новакова пећина и стећци и да направимо понуду у развоју културно-историјског туризма -поручио је Вујевић, који је за своје и заслуге установе награђен Великом повељом, највечим призанњем за културу, коју додељује Српска краљевска академија научника и уметника из Београда.

Фото: В. Митрић

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је Центар за културу носилац Перић  подсећа да се угљевички културни центар, поред организовања културних садржаја бави и издаваштвом, позориштем као и да  у њему постоји и Школа глуме, Школа сликања, Школа плеса, курсеви за стране језике… 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)