ЖИВИМ ЖИВОТ И НЕ БРИНЕМ СЕ: Глумица Бранка Веселиновић напунила 102. године, сунча се и сваки дан ради гимнастику

В. СТРУГАР

16. 09. 2020. у 06:20

ЖИВИМ ЖИВОТ И НЕ БРИНЕМ СЕ: Глумица Бранка Веселиновић напунила 102. године, сунча се и сваки дан ради гимнастику

Фото: З. Јовановић

НАША најстарија глумица Бранка Веселиновић је напунила 102 године.

Рођена је у Старом Бечеју 1918. године, а током дугог и плодног живота играла је у педесетак телевизијских серија и филмова, двоструко више позоришних представа, углавном на сцени Југословенског драмског - чији је последњи живи оснивач.

Рођенданску честитку, као и сваки, па и најмањи знак пажње, прима весело и с много захвалности:

- Хвала "Новостима"! Никада ме не заборављате. Чекам да ми неко дође, али сад сам још сама, гледам вести - чило говори наша слављеница. - Сунце је лепо напољу, а ја се осећам пристојно за ове године. Узбуђена сам. Звали су јуче из Новог Сада да пошаљу кола по мене, хтели су да ми направе малу прославу. Али, било би то напорно. Не знам шта ћу данас организовати, нисам се још договорила. Сигурно ће доћи једна рођака и госпођа која ми се често "нађе".

Београдску врућину, корону и самоћу, како каже, подноси без проблема. Једноставно и природно:

Фото: П. Милошевић

Прослава 100. рођендана

ХУМАНОСТ

УПОРЕДО са уметничком каријером текао је и њен изузетан хуманитарни рад посвећен старим, болесним, рањеним и немоћним људима. Једно од многобројних признања стигло је и од нашег листа - "Плакета за најплеменитији подвиг године". Пред крај каријере, са супругом Млађом Веселиновићем, успела је да оснује и фонд с њиховим именима, из којег се награђују најбољи глумци ЈДП.

- Мени је фино. Јуче сам се сунчала у купаћем костиму. Било је сувише топло, а волим да изађем напоље. Никога нема у башти, кућа је заклоњена од погледа. Кад ми досади излежавање, мало сликам, пишем, гледам телевизију. Добро ми је, нисам забринута. Главно је да је човек здрав и задовољан. Додуше, мало сам промукла. Пила сам нешто хладно. А не волим тако да говорим, ко нека сврака. Нико то не воли, а поготово глумац...

На питање како јој успева да у оваквим временима не буде забринута, омиљена глумица одговара:

- То све зависи од човека. Ја се увек нечим занимам, немам времена да размишљам. Да ли сам се надала да ћу дочекати ове године? Ма, ја живим живот и не мислим. Ништа ме не боли, не жалим се. И даље сваки дан радим гимнастику, још сам витална. Па шта буде. Хвала што ми је Бог дао добре пријатеље, да ме зову. Још ме нису заборавили. Ништа ми не недостаје. Немам ја проблеме, није мени тешко.

Фото: В. Данилов

Са супругом Млађом

Иако је слављенички дан, помињемо недавну смрт познатог драмског писца и сценаристе Роналда Харвуда. Присећамо се да је његовог "Гардеробера" за сцену Југословенског драмског позоришта превео баш њен супруг, Млађа Веселиновић. Обојица, нажалост, више нису међу нама:

- А шта ћете? Умиру људи сваки дан. Читам ја новине. Смрт је природна ствар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nada

16.09.2020. 08:07

Čestitke i lepe želje predivnoj glumici i učiteljici zivota pred kojom se mi 'mladji' klanjamo i zahvaljujemo sudbini sto živimo bas u njenoj dugoj epohi dobrote, blagosti, ljubavi i damske lepte i šarma.