Бранка Катић на даскама БДП

Вукица Стругар

28. 06. 2020. у 07:26

УЛОГА баронице Софи у представи "Сумрак богова" вратиће Бранку Катић на српску позоришну сцену (после више од двадесет година одсуствовања из земље), а овим ангажманом она ће постати "ексклузивац" само једног театра - Београдског драмског позоришта.

Бранка Катић на даскама БДП

Фото: В. Данилов и Фото: Танјуг

Како незванично сазнајемо, популарна глумица већ је била "виђена" за март наредне године и нову представу позоришта на Црвеном крсту, такође у режији Јагоша Марковића, али је излазак имењакиње Бранке Шелић из драме Ивора Мартинића (рађене по мотивима чувеног Висконтијевог филма) убрзао њен повратак у театар. Наиме, Шелићева је због обавеза у матичном Атељеу 212 и новог пројекта у Југословенском драмском одлучила да напусти "Сумрак богова", премијерно изведен у октобру прошле године. Представу је режирао Јагош Марковић, а познати редитељ је, после њеног напуштања пројeкта, позвао је Бранку Катић да "ускочи" у представу и тако убрзао њихову већ планирану сарадњу, а пробе с новом бароницом Софи почеле су пре неколико дана.

О ПРОПАСТИ ПОРОДИЦЕ ЕСЕНБЕКОВИХ

ПРИЧОМ о пропасти богате породице Есенбекових, времену нацизма у Немачкој, раслојавању друштва, економској (не)моћи и моралном паду - редитељ Јагош Марковић се после 13 година вратио у БДП. У подели "Сумрака богова" су и Павле Пекић, Лане Гутовић, Милан Чучиловић, Милица Зарић, Јово Максић, Исидора Симјановић, Владан Милић и Вања Ненадић. Представа је освојила награду за најбољу режију и колективну глумачку игру на "Данима Јурослава Коренића" у Сарајеву.

Бранка Катић је са четрнаест година дебитовала на филму ("Није лако са мушкарцима"), уследио је низ популарних наслова и значајних улога на великом платну. У театру је мање била ангажована, и до 2000, када се одселила у Лондон, играла је на позорницама Суботице, Београда и Новог Сада. У међувремену, остварила је значајну међународну каријеру, а први радни повратак у родни Београд десио се 2013. године са филмом "Фалсификатор" Горана Марковића.

Засада се, како сазнајемо, у Београдском драмском тражи модел како да омиљена глумица уђе у стални ангажман куће, или бар уговором "веже" за овај театар. Могућност да не само њу, већ и друга значајна имена из земаља у окружењу виде у ансамблу БДП, даје нови концепт рада: планирање репертоара годину дана унапред, тромесечни план представа и њихово играње у "блоковима". Оваква организација омогућава управи куће да осмисли пројекте на време и прави договоре са значајним глумачким именима (углавном "слободњацима") на дуже стазе. На тај начин у њиховим редовима наћи ће се Раде Шербеџија, Мирјана Карановић, Озрен Грабарић, Лане Гутовић, Маја Изетбеговић и Драган Бјелогрлић.

Уколико епидемијске околности дозволе, Бранка Катић биће у ансамблу БДП већ током августа на фестивалима у Будви, Тивту и Бару, а истог и наредног месеца гледаће је београдска публика на Летњој сцени Београдског у пространом дворишту овог тетара.

- Планирамо конференцију за новинаре 15. јула на којој ћемо говорити о ангажману Бранке Катић у нашој кући, али и о позорници на отвореном и представама које ће се играти у том простору - потврдио је, за "Новости", управник Југ Радивојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)