„КАРМИНА БУРАНА“ ЗА 10 ХИЉАДА НОВОСАЂАНА: Орфово култно дело на платоу испред Српског народног позоришта

Ј. С.

26. 05. 2022. у 12:01

НА платоу испред Српског народног позоришта у Новом Саду синоћ је 400 музичара за око 10 хиљада окупљених Новосађана извело чувено дело Карла Орфа „Кармина Бурана.“

„КАРМИНА БУРАНА“ ЗА 10 ХИЉАДА НОВОСАЂАНА: Орфово култно дело на платоу испред Српског народног позоришта

ђорђе радивојевић

Овај својеврсни спектакл отпочео је “Фортуном“, песмом - окосницом Орфовог дела   у извођењу четири стотине музичара који су чинили Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта, као и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Диригент Александар Којић истакао је вишеструки значај великог окупљања на Позоришном тргу.

- Извели смо једно од најпознатијих дела класичне музике,композицију која врло директрно комуницира са публиком и која погађа у срж. Оба оркестра су је изводила више пута и сада смо се сјединили и удружили наша знања, вољу и енергију - истакао је Којић.

Солиста Васа Стајкић додао је да воли  да види публику која није редовна у позоришту,али која  која застане и покаже своје интересовање за ову врсту музике.

Мајор Никола Живковић, начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” истиче да овај ансамбл увек са великим задовољством наступа у Новом Саду.

- Са великим задовољством смо прихватили позив СНП-а да заједно изведемо „Кармину Бурану”. Симболично смо вечерас направили вишеструку интеракцију, како са публиком тако и ми међусобно, ансамбли. Са СНП-ом смо у договорима да направимо један дугорочни споразум, тако да се надам, да ћемо чешће гостовати у Новом Саду, али и у другим градовима и да ћемо заједничким снагама изводити велика дела - рекао је Живковић.

„Кармину Бурану” Карла Орфа, ускоро ће , на сличан начин као у Новом Саду, имати прилику да слуша и београдска публика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)