О ЈЕДНОМ РУДАРСКОМ ОДЕЛУ И `АЉИНЧЕТУ: Јасна Јовановић Ђуровић, новинарка и водитељка емисије "Експлозив" на Првој ТВ

КАТАРИНА НИКОЛИЋ

22. 05. 2022. у 10:38

ЈАСНА Јовановић Ђуровић, новинарка и телевизијска водитељка на Првој ТВ, и мајка Нике, од 2010. ради у овој кући и емисија "Експлозив" препознатљива је по квалитетним садржајима, али и по њој. ТВ новинарство започела је на ТВ Кошава (садашњој ТВ Хепи) као волонтер, а онда су је новинарски путеви довели на ТВ Прва.

О ЈЕДНОМ РУДАРСКОМ ОДЕЛУ И `АЉИНЧЕТУ: Јасна Јовановић Ђуровић, новинарка и водитељка емисије Експлозив на Првој ТВ

Фото Прва ТВ/@_jasnadjurovic_

На питаље шта јој је предодредило новинарску каријеру, који су били успони и падови, неки можда тешки моменти и они лепи који су јој дали ветар у леђа, Јасна је јасна:

- Увек волим да кажем да је то била "Кошава". Тек пошто сам отишла са те телевизије, она је променила име. Почела сам 2006. године као апсолвент новинарства. Буквално се указала прилика. Питао ме је монтажер са факултета да ли желим да волонтирам, а запослили су ме, чини ми се, после непуних 15 дана. Данас се то не дешава, упркос и образовању и таленту и способностима.

* Колико се по вашем мишљењу новинарство разликује од момента када сте кренули до сада? Да ли се ишта променило? Које су предности и мане овог посла?

- Променило се све. Осим да ни тада, а још мање данас, нема ко да прида пажњу образовању, још мање таленту. А новинарство је само то. Не постоји трећа ствар. Није то никакав занат - чекић, ексер и ударај. Волела бих да могу другачије да одговорим, али за неког ко је уложио пола свог живота у ово што је данас, забрињавајуће је када видим ко се бави овим послом. О начину не смем ни да говорим. То је она назови школа - идем три месеца негде да стекнем рутину и то је довољно. И онда добијемо ово што имамо данас, минимално мислећих људи и максимално послушника.

* Добили сте бројне награде на разним фестивалима широм Србије за професионално новинарство. Како се осећате када препознате да неко види, цени и поштује ваш рад и труд? Колико је то важно за једног новинара?

- Важно је да бар неко препознаје. Све своје награде чувам и волим. Значе ми и подсећају ме да је то што радим добро. Све прође. Прођу прилози, емисије, каријера. Једном сам рекла, а онда ми се то и догодило - да ће неко о ономе што сам постигла и да предаје и била сам тема студентима новинарства. Већ сада сам оставила, ваљда, неки траг.

* Емисија "Експлозив" говори о људским судбинама и необичним животима и занимањима. Које су приче оставиле највећи утисак на вас?

Јасна са Срећком / Фото Прва ТВ/@_jasnadjurovic_

- Мој Срећко, најдивнији човек који је ових дана добио и мурал у Ужицу, а који, нажалост, више није са нама. Мислим да је он апсолутни рекордер по годинама које је доживео, а имао је Даунов синдром. То је једна од првих особа која је носила моје дете, који је умео онолико љубави да пружи и са којим сам се увек смејала. Није знао да каже Јасна, звао ме је - моја Асна. Он је заувек у срцу, а почело је од телевизијског прилога. У последње време, под утиском сам једне неемитоване приче - реч је о човеку који је због крвне освете убио 14-годишње дете. То је дефинитивно једна од најстрашнијих прича која је мене задесила у каријери.

* Ваша емисија бавила се и хуманитарним радом, због које је помоћ стигла до оних којима је то најпотребније. Да ли имате и неку причу везану за то која је оставила утисак на вас и где сте били најуспешнији при прикупљању помоћи?

- Мислим да су мени, мање-више, све такве приче биле и више него успешне и то ме чини много срећном. Ако вам кажем да је било момената да се новац прикупио, а да се прича није ни емитовала до краја или да рок буде месец дана, а да на рачун породице за две седмице легне 300 хиљада евра..., ја сам онда много богата новинарка, а све то се догодило и то је само делић свега.

* Шта је оно што вас веже за емисију "Експлозив" и шта вас мотивише да толико дуго трајете, будете успешни и одржите континуитет?

- Искрено, нисам толико везана и размислила бих о одласку ако добијем добру понуду, рецимо из "Вечерњих новости". А мотивише ме доброта, племенитост, жеља да помогнем, решим, укажем и да се супротставим. Ако треба и даље и више.

* Да ли бисте за "ТВ новости"открили неку занимљивост са снимања ваше емисије?

- Теренски рад подразумева да се уз сву новинарску припрему за снимање неког прилога, адвекатно одаберете и гардеробу. Тада сам радила причу о једном дивљем руднику, па сам била у, малтене, рударском оделу. Наравно, камере привлаче пажњу, па смо тако и привукли пажњу жена из тог села. Почеле су да се распитују шта ми радимо ту, ко смо. Објаснила сам да смо дошли да за "Експлозив" снимимо прилог, а једна од госпођа је добацила како има сина за женидбу, али би она волела да јој снајка буде водитељка "Експлозива". Рекла сам јој да ја водим "Експлозив", на шта је она само добацила: "А, не. Водитељка "Екплозива" носи 'аљинче. Ниси то ти". Колега и ја смо се насмејали и наставили својим послом без много објашњавања.

* Да вас пут није навео у новинарство, која би ваша професија била?

- Имала сам жељу да будем лекар. Сплет околности, или судбине, не знам шта је пресудило, али нисам окушала срећу на Медицинском факултету. Мада, ко зна, све је могуће. Верујем да бих била одличан лекар. Али, ја сам новинар, и то је мој избор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)