ПОСВЕЋЕНИК ДО САМОГ КРАЈА: На Новом бежанијском гробљу сахрањен професор књижевности Александар Јовановић

Д. Бт.

27. 12. 2021. у 21:42

КЊИЖЕВНИ критичар и историчар књижевности ретког кова, врстан тумач српске поезије 20. века и омиљени професор, Александар Јовановић (1949-2021), јуче је сахрањен на Новом бежанијском гробљу у Београду.

ПОСВЕЋЕНИК ДО САМОГ КРАЈА: На Новом бежанијском гробљу сахрањен професор књижевности Александар Јовановић

Фото Новости

Изражавајући понос што је био Јовановићев млађи колега и сарадник, у опроштајном говору др Александар Милановић је између осталог истакао:

- Професор је био верник и ходочасник, који је хришћански принцип саборности преносио из цркве у световну културу; био је родољуб старинског кова, којем је родољубље било водич и у приватном животу и у културном деловању; био је педагог и просветитељ, јер су васпитање и образовање били централни појмови и вредности Професоровог живота. И свуда где је деловао био је безгранични посвећеник: о томе сведоче бројне књиге, уређени научни зборници, организовани научни скупови, али пре свега заиста бројни заувек захвални ученици, студенти и колеге. А да посвећеност раду и младима заиста није имала граница, потврђује и податак да је и пред сам крај живота, из болнице до детаља управљао организацијом презентације ђачких радова.

Foto: З. Јовановић

Александар Јовановић

У научном приступу књижевности и култури, али и у свакодневном животу, Јовановић се непрекидно враћао традицији схваћеној као жива прошлост и као основ за модерност - закључио је Милановић.

На Учитељском факултету данас ће се, у 11 сати, одржати комеморативни скуп.

Породична срећа

ГОСПОД му је даровао породичну срећу, а породица му је у сваком тренутку била изнад свега: са супругом Радмилом одгојио је децу Николу и Јелену, а они су му подарили петоро унучади: Теодору, Анастасију, Тару, Константина и Еву, његову највећу срећу - рекао је Милановић. - Породици, а нарочито унуцима, посвећивао је све слободно време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРПСКИ СОКО ПОЛЕТЕО ВИСОКО: Тријумфални наступ Ансамбла Коло у Националном театру у Будимпешти (ФОТО)