СЕЋАЊЕ НА СИЛВАНУ: Први документарац о "Краљици севдалинки" на каналу "РТС Коло"

Марина ЈУНГИЋ МИЛОШЕВИЋ

27. 11. 2021. у 16:45

ПРВА документарна емисија о легендарној певачици Силвани Арменулић, "Сећање на Силвану", у протеклих месец дана, имала је око 80.000 прегледа на фејсбук-страници канала РТС "РТС Коло", чија је уредница Сандра Милошевић, уједно и ауторка документарца.

СЕЋАЊЕ НА СИЛВАНУ: Први документарац о Краљици севдалинки на каналу РТС Коло

Фото РТС

Овај омаж истинској диви, за сва времена, како Силвану данас називају фанови на друштвеним мрежама, настао је поводом 45 година од њене смрти, у саобраћајном удесу, 10. октобра 1976. године.

- Силванина популарност не опада иако већ неколико деценија није са нама. Била је изузетно талентована, са дивном бојом гласа и једна од најлепших певачица тог времена.

Прекретница у њеној каријери било је појављивање у серији "Љубав на сеоски начин" и песма "Шта ће ми живот", коју је написао Тома Здравковић. Ова серија се врло често репризира, а Силванине интерпретације песама слушају се и данас као да су настале у овом времену, а не пре 50 година - каже за "ТВ Новости" Сандра Милошевић. - Јавило нам се много гледалаца, и телефоном и путем друштвених мрежа, на чији ћемо захтев репризирати емисију крајем године на каналу "РТС Коло", а почетком 2022. и у емисији "Трезор" (РТС 2).

На идеју о снимању емисије о Силвани, Сандра је дошла радећи емисије документарно-музичког серијала "Док је света и века", посвећеног великанима народне музике од послератног периода до данас. У Програмском архиву ТВ Београд, пронашла је неколико Силваниних снимака, али ниједну емисију о њој, што је, како каже, био довољан разлог да почне са истраживањем.

- Њене песме су и данас актуелне и старијим и млађим генерацијама, па ми је било веома чудно да о њој нема ниједне емисије за ових 45 година. Нисмо могли одмах да је реализујемо, због епидемиолошке ситуације, али сам у међувремену прикупљала архивску грађу и размишљала како би емисија требало да изгледа.

Фото РТС

Наша саговорница је, као солиста на хармоници, наступала са нашим најбољим оркестрима и обишла готово све континенте, због чега је одличан познавалац и народне музике и времена у коме су се неговале праве музичке вредности.

- Силвана је припадала добу о коме нема много записа, бар када су у питању музика и естрада. Тада је постојала само једна телевизија, већина програма ишла је уживо, није се много снимало, а, нажалост, доста тога није ни сачувано. Када све то узмете у обзир, није лако направити емисију која би требало да садржи биографију и сећање колега и савременика, а све да буде обојено музиком и ТВ архивом.

Зато су Сандрини саговорници у емисији уметници који су заслужни за почетак каријере једне од највећих југословенских естрадних звезда.

- Хармоникаш и композитор Аца Степић упознао је Силвану док је још наступала под именом Зилха. С њим је почела да пева у београдском хотелу "Гранд", који је окупљао многе еминентне људе. Снимили су неколико плоча и он је био један од заслужних за почетак њене озбиљније каријере. Композитор и певач Петар Танасијевић, са којим је снимила више дуетских песама, довео је Силвану у Радио Београд, где је забележено неколико севдалинки у њеној интерпретацији и ти снимци су данас драгоцени. Један од њених савременика био је и виолиниста Власта Јелић, са чијим је оркестром често певала и који је Силвану предложио редитељу Драгославу Лазићу за серију "Љубав на сеоски начин". Са тим оркестром је снимила и плочу са песмама из серије, међу којима је и нумера "Шта ће ми живот" Томе Здравковића, која је достигла тираж од 300 хиљада примерака.

Сандра Милошевић, Фото РТС

Милошевићева нам је открила и какви су били музички критеријуми времена у којем је 16-годишња Зилха Барјактаревић морала да чека на пристанак родитеља како би певала са оркестром. Касније је променила име у Силвана, по Италијанској глумици Силвани  Мангано, ;ије је филмове веома волела.

- Њени родитељи, пре свега отац, првобитно нису желели да им кћи буде кафанска певачица, јер је та професија била на лошем гласу. Међутим, када су увидели колика је њена жеља да се бави музиком, попустили су и пристали.

Поред епитета "краљице севдалинки", које је маестрално изводила, Силвани су широку популарност донеле песме које су биле и остале велики хитови: "Шта ће ми живот", "Ране моје", "Ја немам права никога да волим", "Циганине, ти што свираш", "Сама сам", "Срце гори, јер те воли", "Грли ме, љуби ме", "Срећо моја", "Над извором врба се наднела"...

- Интерпретације њених песама одишу неком тугом и сетом. И сама је говорила да песма мора да има душу. Да морају да се поклопе и текст и мелодија. Била је искрена када је певала, зато јој је публика и веровала. Веома харизматична и грациозна, обележила је једну епоху. Била је остварена жена, и као супруга и мајка, а касније и као једна од најпопуларнијих певачица тог доба. Јединствена и по облачењу, јер се у то време наступало углавном у народној ношњи. Често дубоко деколтирана, али са елеганцијом, вероватно је у то време одавала утисак "слободне" жене, али приватно је била породичан тип. С друге стране, веома брзо је схватила шта је естрада и шта се од ње очекује, уколико жели да буде на самом врху. Честа путовања, дуге турнеје, многа одрицања, непроспаване ноћи, брига о детету које не виђа често... Све је то она успевала да усагласи.

СУДБИНСКИ ПОВЕЗАНА СА ТОМОМ 

САНДРА Милошевић нам је открила и да ли је популарности емисије "Сећање на Силвану" допринео филм "Тома":

- Силвана и Тома били су толико велики уметници, да би емисије о њима увек изазвале пажњу, а сада се и први пут њихови животи преносе на филм. Њихове каријере су биле судбински повезане и немогуће их је било раздвојити, што је наглашено и у филму "Тома" и у документарној емисији о Силвани. Пројекат о овој врсној певачици почела сам да припремам пре него што је филм јавно приказан, јер ми је жеља била да обележимо годишњицу њене погибије, независно од филма. Али, као и у животу, прича о њима се поново временски поклопила...

"РТС КОЛО" - ЧУВАР НАШЕ МУЗИЧКЕ БАШТИНЕ

КАНАЛ "РТС Коло", који ове године обележава петогодишњицу постојања, једини је телевизијски канал који чува нашу музичку баштину 24 сата дневно. Првенствено изворну народну музику, као и ону компоновану у традиционалном духу, градску музику, етномузику и фолклорно стваралаштво. Многе музичке емисије из богате архиве РТС сада су дигитализоване и доступне гледаоцима "РТС Кола" широм света путем кабловских оператера и интернет платформе "РТС Планета".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)