МАТИЋ ОТВОРИЛА НУШИЋИЈАДУ: Имате разлога да будете поносни

Танјуг

27. 08. 2021. у 20:18

ИВАЊИЧКИ фестивал културе, хумора и забаве почео је данас традиционалном парадом костимираних грађана, а председник општине предао је кључеве града Нушићу, па ће закони комедије владати овом варошицом до недеље.

МАТИЋ ОТВОРИЛА НУШИЋИЈАДУ: Имате разлога да будете поносни

Фото Министарство

Овогодишњу Нушићијаду отворила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић на централној бини „Округло, па на ћоше", до које се довезла чувеним ивањичким фијакером.

-Част ми је што сам у месту које слави једног од наших најбољих писаца, који је најбоље описао менталитет нашег народа. Ивањица је позната по невероватним људима и прелепој природи, богата духом, што је од кључног значаја за туристички потенцијал. Министарство подржава манифестацију јер она овом крају пружа још један садржај, који је неопходан за његов развој. По много чему је овај дан симболичан, славимо и 70 година позоришне културе у Ивањици. Имате разлога да будете поносни, рекла је министарка и додала да је одушевљена костимима грађана.

Она је истакла да, иако је Бранислав Нушић рођен у Београду, Нушићијада је рођена у Ивањици, саопштено је из Министарства трговине.

-Посебност и значај манифестације међународног одзива као што је Нушићијада, огледа се пре свега у дугој традицији неговања сећања на Бранислава Нушића и његова ненадмашна дела, али такође и у напорима локалне заједнице која посвећено и поносно годинама развија фестивал и представља свој национални и културни идентитет, рекла је Матић.

Она је истакла да је ивањички крај туристички драгуљ Србије и пионир у сеоском туризму, и да је овај крај препознао и УНЕСКО, који је планину Голију уврстио у једини природни резерват биосфере у Србији.

-"Свесни природне, али и културно-историјске вредности овог краја, МТТТ тежи унапређењу квалитета туристичке и културне понуде овог поднебља. У периоду од 2015. до 2021. године уложено је 34.180.000 динара за различите инфраструктурне и пројекте промоције, манифестације и едукације, додала је Матић.

При доласку на "Нушићијаду", Матић је заједно са председником општине Момчилом Митровићем обишла КОВИД-19 пунк постављен на уласку у град, на коме се проверавају потврде о вакцинацији, ПЦР или антигенски тестови, а могуће је и тестирати се у оближњем Дому здравља.

Организатори су припремили садржајан културно-забавни програм. Свакодневно ће се играти и по неколико представа за децу и одрасле, припремљене су бројне радионице и изложбе, а вечерњи сати резервисани су за музичке концерте, који ће се одржавати на централној бини и на бини у градском парку.

Овогодишња Нушићијада одржава се под слоганом „Када маске падну - Нушић наступа", а обележава се и јубилеј 70 година позоришне културе у Ивањици.

Фестивал се завршава у недељу, 29. августа, када ће након завршне параде, у 22 сата на централној бини наступити група Валентино.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)