ГОРДАНА ГОЦА СТИЈАЧИЋ ЗА "НОВОСТИ": Свако време носи своје изазове (ФОТО)

Душан Цакић

17. 06. 2024. у 08:05

У ПЕСНИЧКУ авантуру сам кренула стидљиво и полако, ослушкујући публику и њихове реакције. Тек када сам била сигурна да им се песме допадају, прихватила сам учешће на промоцијама и фестивалима. Најлепша и најбоља инспирација су сама деца и њихова чиста и племенита душа, они су вечита инспирација да будемо бољи и радимо лепе ствари због њих.

ГОРДАНА ГОЦА СТИЈАЧИЋ ЗА НОВОСТИ: Свако време носи своје изазове (ФОТО)

Фото: Никола Ристић РТС

Њено лице сви добро знате, а овако за "ТВ новости" говори Гордана Гоца Стијачић, популарно ТВ лице, новинарка и водитељка Јутарњег програма и првог Дневника Радио-телевизије Србије. Уз то, она је песник и аутор две збирке песама за децу "Шта то светли, звезда није" и "Светли увек добар човек", али и сликар, љубитељ уметности, мајка и пожртвовани пријатељ, како је иначе описују њени најближи.

Да професија није нешто што вас стриктно одреди она је одличан пример, јер поред свог примарног посла има доста хобија. У протекле скоро три деценије, она је била репортер-извештач, спикер, презентерка прогнозе времена, новинар Београдског програма и редакције за културу. Три године је водила и уређивала Јутарњи програм. "Слагалица" је њена прва забавна емисија, а "Легенда о грлици" први ТВ филм. Тако је постала и глумица.

Фото: Никола Ристић РТС

*Да ли се сећате вашег првог искуства пред камерама?

- Свој први улазак у Студио 8 на Кошутњаку никада нећу заборавити, јер верујем да је био пресудан да се бавим својим садашњим послом. Имала сам седам година, када сам са играчком групом из "Дома пионира", чији је уметнички руководилац била Боба Ђурић, учествовала у Новогодишњем програму РТС. Неописива радост пратила ме је данима, а и данас после много година када одем у Кошутњак у Студио 8, сетим се тих тренутака урезаних у моје најлепше успомене.

*Како због посла устајете рано, имате ли неки обавезни ритуал?

- Устајем ујутру, често пре четири часа, па и лежем увече веома рано. Најчешће већ око 19 часова, да бих се наспавала и била ујутру одморна. Многи се зачуде када то кажем, а има и оних који се смеју и питају како заспим тако рано. Тако је како је, и то ми је веома важно. Иначе, волим да дођем мало раније у студио и погледам још једном целу емисију, све госте, сва питања уз кафу, натенане.

*До сада сте чули разне приче. Када вам је било најтеже, а који тренуци су били најлепши?

- Увек када се догађају страшне ствари, и ми који радимо емисију интензивно проживљавамо све што се дешава. Трудимо се да будемо прибрани, јер је вест као "краљица новинарства" на првом месту и најважнија у програму. Ипак, сузе понекад и саме крену, без шансе да их задржимо, а тако је било више пута када смо гледали страдале у земљотресу у Турској, страдалу децу у ратном подручју. Најтеже ми је било ипак да извештавам о страдању колега које сам познавала, у бомбардовању РТС, и са којима сам дуго радила. Тада осећамо као да се један део нашег живота завршава и одлази у непознато. Највише сам била уплашена када сам водила емисију кобног дана када су у Основној школи "Владислав Рибникар" убијени ђаци и чувар. Дешавало се да гледам у екран и да се плашим да изговорим оно што пише на екрану, јер не могу да поверујем у такву реалност. То су најтежи и најзахтевнији тренуци наше професије.

*Глумили сте, пишете поезију, водите емисије... У чему сте себи најбољи?

- Зависи од дана, околности, расположења, сваки дан доноси неку нову инспирацију и мотивацију. Добри смо и талентовани у оним стварима које нас радују, док их са лакоћом обављамо. Радост стварања је заводљива и преноси се на друге, па онда други, односно публика, закључи да нешто лепо радимо. Важно је у послу уживати, ма шта радимо, и бићемо успешни.

*Од кога сте учили и "крали" новинарски занат? Шта вас као медијску личност највише интригира у свету новинарства?

- Имала сам среће да сам на великим аудицијама Радио-телевизије Србије, давних дана, изабрана као талентовано лице које је школу сценског наступа и говора учило од Драге Јонаш, Неде Арнерић, Мајде Ропрет, а касније и од драгих колега у Информативном програму, као што су Мики Недић, Душан Убовић, Дејан Глигоријевић и од многих других, које данас волим и уважавам. Сећам се да ми је Бане Вукашиновић дао прву шансу, да имам сталну рубрику суботом у његовој емисији, а затим сам исту шансу добила и код Жике Николића. То су све драге успомене због којих се и сама трудим да млађим колегама помогнем у послу и будем једног дана драга успомена. У новинарству ме највише интригира чињеница да информација треба да буде саопштена у правој мери без сензационализма, у који данас све чешће клизи новинарство, али не и на РТС-у.

*Да ли је само лепота у медијском послу данас предност или мана?

- Физичка лепота треба да буде предност, али не и оптерећење, а понекад се то дешава у електронским медијима. Духовна лепота је важнија и она се одражава и на физичку, кроз смиреност и однос према саговорницима, па када је има, видљиво је лепо прожимање. Топло и срдачно пожелети "добро јутро" гледаоцима важније је од конфекцијског броја водитељке.

*Глумили сте у три филма у продукцији РТС-а о српским композиторима. Какво је било ваше искуство?

- На позив редитеља Илије Гајице добила сам малу улогу у филму о композитору Стевану Христићу, "Легенда о грлици". Судећи по позивима који су уследили за наредне улоге, добро сам се снашла као глумица. У "Упознајте Корнелија" играла сам цвећарку, у "Славенском" чак две улоге, полицајку и партизанку. Глума и водитељски посао имају много заједничког, па не треба да чуди што се многи глумци добро снађу у улози водитеља, а и водитељи заузму место поред глумаца у неком кадру. Филм "Славенски" награђен је специјалном наградом жирија на фестивалу европског документарног филма "Срце Европе" у Пољској.

Фото: Никола Ристић РТС

*Објавили сте две збирке песама за децу "Шта то светли, звезда није" и "Светли увек добар човек". Где проналазите инспирацију?

- Инспирација је свуда око нас. Свакодневно када нам се нешто догоди можемо претворити у стихове, а неке ликове претворити, рецимо у животиње. Додати мало атмосфере, коју знамо из песама Душка Радовића и Јована Јовановића Змаја, и, ето, тако настаје песма.

*Које су бајке, књиге, песмарице биле најдраже вашој деци?

- Све бајке сам волела, српске нарочито, деци сам својој читала много пута, али највише од страних руске, јер су биле дугачке, на много страна, па је уживање дуже.

*Утисак је и да дечја књижевност посустаје и са дигиталним светом. Шта је то чиме им "вежете" пажњу?

- Потрошачко хедонистички начин живота развио је другачије навике код деце и родитеља. Породице чешће можете видети у тржним центрима него у библиотекама, књижарама, музејима. Издавачи кажу да се не исплати штампати и продавати поезију за децу, да деца не воле поезију. Ипак, то нас не сме обесхрабрити, јер верујем да долази време када ће храна за душу постати најважнија, важнија од било чега другог што се може купити. Долази време препорода духовних вредности, такође и поезије.

*Да ли припремате још неко дело за децу?

- Тренутно пишем песме за трећу песмарицу, и приче за збирку прича ако ми се буду допале како изгледају на крају. Не оптерећујем се роковима, па не могу да кажем када ће се наћи у књижарама.

Фото: Дејан Стојановић

*Како ваша кћерка Милица и син Михајло одрастају? Поред школе, чиме је испуњено њихово време?

- Милица и Михајло су сјајна деца. Милица ових дана завршава факултет, размишља о мастер студијама на Факултету политичких наука. Волонтира у Фондацији за младе, у којој скупљају новац и помажу, дају ветар у леђа талентованим младим људима којима средства недостају да би постигли неки успех. Михајло завршава гимназију, размишља о студијама, свира гитару, рекреативно се бави ватерполом.

*Које особине које поседујете сматрате најквалитетнијим?

- Оптимиста, радознала сам и волим људе. То су особине које волим код себе.

*Који су ваши хобији, чиме испуњавате време ван обавеза?

- Волим да читам књиге, слушам музику, али пре свега да време проводим са својом децом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

ДОНЕТА ПРЕСУДА ЗА УБИСТВО АЛЕКУ БОЛДВИНУ: Глумац бризнуо у плач, а супруга покушавала да га утеши (ФОТО)