ЖИКА ЈАКШИЋ: Шоу "Никад није касно" је хормон среће, а музика и емоције су мој докторат

Душан Цакић

30. 05. 2023. у 18:20

САША ЖИКА ЈАКШИЋ је творац најгледанијих шоу програма, човек оптимизма и поруке да за добро никада није касно.

ЖИКА ЈАКШИЋ: Шоу Никад није касно је хормон среће, а музика и емоције су мој докторат

Фото: Зоран Кузмановић Муња

Емоција је друго име аутора и водитеља популарног музичког такмичења „Никад није касно“ Саше Жике Јакшића. Публика га је упознала као великог шаљивџију и шоумена, али и човека који се увек води осећањима и не либи се да покаже емоције поред целим светом. И смех и сузе. Стварао је и “Звезде Гранда”, оставио печат на њима, а о свом животном и професионалном путу за ТВ новости каже:

- Десетогодишње искуство рада са Сашом Поповићем је велика школа. Често кажем да нисам завршио факлулет, али сам докторирао све што се тиче овог дела телевизијског посла. Основу школу сам завршио свирајући у разним оркестрима, средњу школу у оркестру „Ритам срца“. Естрадни факултет код Саше Поповића, магистрирао са емисијом „Звезде Гранда“, а мој естрадни и телевизијски докторат одбранио сам емисијом „Никад није касно”.

* То је једна је од најгледанијих и најпопуларнијих забавних емисија. Да ли постоје ствари за које кажете да је касно за њих?

- Касно је да се промени догађај који се већ догодио, време не можемо да вратимо уназад. Али није касно да из тог догађаја, уколико је лош, извучете поуку.

* Десило се неколико пута да заплачете у емисији када су кандидати певали или причали своје животне судбине?

Фото: Зоран Кузмановић Муња

 

- Деси се, обузме ме емоција. Ако је та емоција нека туга, онда је то моје саосећање са догађајем или са кандидатом. На исти начин смо се хиљаду пута заједно смејали. Препустим се емоцијама и имам емпатију. Заједно се радујемо и тугујемо и то је велика вредност емисије, јер су све емоције које се дешавају ту заиста искрене.

* Овај шоу по много чему се разликује од осталих музичко-забавних формата код нас. Шта ви кажете, по чему је посебна?

- Тачно је да се разликује од других, јер је већина “ради” на концепту адреналина, који је стимуланс и тело доводи у напето стање, а ова наша је серотонинска емисија – хормон среће, ендорфин. Када одгледате и када се забава заврши, ви сте опуштени, срећни и весели, без неке драме, са лепом и топлом емоцијом. Ту емоцију деле сви који раде на пројекту, и, најважније, кандидати. Посебно сам срећан што смо ми део „часне форме“ и што емисију могу да заједно гледају све генерације, јер промовише лепе животне вредности.

* Истичете да сте поносни на то да ваше шале, коментаре, досетке, упадице... не пише нико други и за њих нема припреме. Све се догађа спонтано, и смех и сузе.

- Никада немам унапред спремљена питања, нити имамо спремен теме које ћемо обрађивати са кандидатима. Теме се саме десе у емисији, у зависности у ком смеру крене разговор са кандидатима, као и са њиховом подршком. Спонтасност је кључ емисије. Имам инспирацију јер дубље уђем и њихове жиовте и социолошки мометнат је врло интересантан, јер се показало да гледаоци воле да чују о судбинама њима сличних људи. А не да слушамо о преувеличаним субинама великих звезда или људи који су познати широј јаности. Такав ми је дух, проницљив, брзо мислим и само изађе из мене.

Фото: Зоран Кузмановић Муња

* Колико се искреност и емоција данас цене?

- Живимо у времену где искреност, правда, бити добар и показивање емоција није нешто што је на цени. Често човек који је отворен да покаже те емоције може да наиђе на исмевање околине која то не разуме. Међутим, успели смо у емисији да саберемо огромну групу људи која то разуме, која има емпатију и која показивање емоција не схвата негативно. Доказ је и огромна гледаност. Мислим да ову емисију гледају људи које се поистовећују и који такође негују принцип истине и добра, искрених емоција и лепих вредности. Нашли смо циљну групу, чак и у овом времену када се то не цени довољно. Нама је лепо и надам се да ће и они који то још не препознају као вредност, временом схватити да треба да покажу своје емоције, нормално у границама пристојности и колико налаже друштвена етика.

* Тренутно гледамо 8. сезону емисије. Да ли сте се надали да ће након толико година ваша замисао бити најплеменитији и најгледанији формат у региону?

- Када ми је синула идеја, нисам ни размиљао какве ће бити гледаност. У старту сам био сигуран и што сам дуже размишљао био сам убеђен да уопште радити тако нешто са пуно емоција има смисла. Велики је успех направити овакву гледаност на националној телевизији, поготово што је формат био апсолутно нов, не само у Србији, већ у целом свету. Три или четири године касније „Воис“ је направио формат сличан нашем, „Воис сениор“. Нису направили велики успех јер нису успели да дотакну срца гледалаца.  Свели се емисију на такмичарску форму без много емоција. Наша идеја је била лепа, искрена и часна и заиста сам поносан због тога. Од самог почетка замисао је била да људима који имају таленат, а нису успели да га остваре из неких разлога, пружимо прилику да и они и широка публика доживе ту лепоту и њихов дар. Истовремено емисија има и социолошки моменат, говоримо о њиховим судбинама. Гледаоци се посистовећују, јер сигурно имају доста ствари које су пропустили у животу. То је порука, не само за људе који лепо певају, него и за све да никада није касно да остваре делић свог сна. У музичком смислу је добро што кандидати имају изграђен укус, па је репертоар песама које чујете у емисији из свих жарнова, евергина рок, поп, фолк, народне, забавне – домаће и стране музике. И у првој сезони, као и у осталим, имали смо и имамо такмичаре из свих реогиона бивше Југославиије. Такође имали смо представнике из Грчке, Француске, Енглеске. Свих ових година славимо толеранцију, човечност, лепе универзалне вредности, традицију. По “габариту” ово је регионоални, планетарни пројекат. Поносам сам што кроз ову емисију, цела екипа која ради на њој, и ја, колико је могуће, дајемо допринос борби узмеђу часне и нечасне сфере, и покушавамо да подржимо принцип добра, хуманости и саосећајности.

Фото: Зоран Кузмановић Муња

* За шта у животу "Никад није касно"?

- Није касно да човек себе промени, у бољем смислу. Никад није касно да постанете бољи, без обзира колико сте добри, али и да се извините уколико сте погрешили. Никад није касно да мале жељице испуните себи, да се окренемо сви заједно Богу, врлинама, да пронађемо добро у себи, да то добро негујемо и у себи и око себе.

БОНУС ВИДЕО:

ОД САМОГ СТАРТА НА ЕСТРАДИ САМ ПОКАЗАЛА СВОЈ СТАВ | Са звездама на ти | Бр. 12 | Ивана Димковски

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОВЕРАВАЛА САМ МАРКУ ТЕЛЕФОН: Каћа Грујић о несугласицама са Гобељом