ВЕЛИКИ НОВАЦ ЈЕ ЗАМКА ЗА УМЕТНИКЕ: Вилијам Петерсен, звезда крими-драме "Место злочина", о серији која је променила свет телевизије

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

28. 01. 2023. у 14:00

УПРКОС томе што је у каријери дугој четири деценије имао свега 34 улоге, холивудски глумац Вилијам Петерсен обележио је свет савремене телевизије као ретко ко од његових колега.

ВЕЛИКИ НОВАЦ ЈЕ ЗАМКА ЗА УМЕТНИКЕ: Вилијам Петерсен, звезда крими-драме Место злочина, о серији која је променила свет телевизије

Фото: Фокс

Ролом Гила Грисома, специјалног агента у серији "Место злочина", која је заувек изменила крими жанр, достигао је звездане висине на чијој магичној прашини "лебди" 15 година након што је званично напустио серију и пензионисао свог јунака, али и добио три номинације за награду Еми и једну за Златни глобус.

И док се најпознатија крими франшиза у ТВ историји, награђена са шест Емија и неколико десетина номинација за исто признање, као и са још 4 номинације за Златни глобус, враћа на канал Фокс крајм са 9. сезоном која ће се премијерно приказивати од 21. фебруара, радним данима, у 20.05, у ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", њена највећа звезда открива како су изгледале године када је био више Гил Грисом него Вилијам Петерсен.

- То је био и један од најважнијих разлога због ког сам напустио "Место злочина" - уз смех, на почетку разговора открива глумац, додајући да је у ову серију уткао целог себе, и као глумац и као продуцент.

Фото: Фокс


- Није ми било превише тешко да се опростим од Грисома, јер сам на неки начин трасирао путању којом ће се током серије развијати, баш као што сам осмислио и његов крај. Уживао сам у сваком тренутку који су ми ова серија и улога донели, али оног тренутка када сам осетио да губим онај осећај да ми је стало до тога да померамо границе и да ми Грисом полако постаје рутина, схватио сам да не постоји довољно добар разлог због којег бих остао. Многи се на мом месту и у позицији да зарађују колико сам ја у то време зарађивао не би бавили чак ни размишљањем о томе да оду, али главни разлог због којег сам ја отишао јесте тај што сам се уплашио да ми је постало превише удобно у Гиловој кожи - открива глумац који је у једном тренутку са хонораром од 600.000 долара по епизоди био најплаћенији холивудски глумац. Ипак, како каже, велики хонорар је највећи ризик за каријеру сваког глумца.

НЕОБИЧНА ПРОШЛОСТ ХОЛИВУДСКОГ ВЕЛИКАНА

ВИЛИЈАМ Петерсен порекло води из мешовитог брака Данца и Немице, који су у Америку дошли, као и већина имиграната, надајући се бољем животу. Доселили су се у Ајдахо, и ту су отворили продавницу намештаја. Вилијам је био најмлађе од шесторо деце, а пут ка глуми водио га је невероватном стазом. На факултет се уписао захваљујући спортској стипендији. Био је рагбиста, али то га није спречило да током студија крене на курс глуме. Убрзо са првом супругом напушта Америку и одлази у Баскију (покрајина у Шпанији) у чију се културу заљубљује до те мере да и својој првој ћерки даје баскијско име Мајте Нереа које значи "Моја вољена". У Баскији се рађа и његова љубав према Шекспиру који га враћа у Америку, али и позориште ком је остао веран до данас.

- То је опасна замка. Чим вам велики новац пређе у навику, стекнете утисак да више не морате да се трудите. Био је то тренутак у ком сам схватио да сам као уметник атрофирао. Ако радиш било шта девет година, то постаје помало напамет. Нисам желео да будем у серији само због тога што сам од ње имао богатство. Ако не размишљате дугорочно, та тренутна лагодност коштаће вас живота. Умереност је најдрагоценије правило у свему. Мудри људи умеју да оду онда када је "најслађе". Једино тако не искусе горчину која долази после - истиче Петерсен који је, како признаје, успео да разбије стаклено звоно под којим је сам себе заробио. И то на неубичајен начин за телевизијског глумца.

Живимо у време површности, и то је највећа болест данашњице. Застрашујуће је да савремену публику више не шокира апсолутно ништа. Запитате се у шта смо се претворили и да ли је наша реалност постала страшнија од тих сцена? Или, једноставно, живимо толико брзо да чак више и не стижемо да се уплашимо

- У тренутку када сам био на врхунцу ТВ славе, рекао сам "Доста!", и окренуо се позоришту. Оно је било мој спас. Иако су сви очекивали да ћу патити од носталгије, истина је да ми Грисом није недостајао. То је за мене била једна "вожња" која је дошла до краја. Прича која је заокружена на прави начин. Током година посматрао сам како се серија претвара у моћну пословну машинерију која је продукцији доносила милијарде долара. Не сматрам да је мојим одласком серија била оштећена, а то се најбоље види и по томе што је наставила живот годинама после тога. "Место злочина" је једна од најзначајнијих серија у историји телевизије и то је њена највећа вредност - сматра глумац који је био и продуцент чувене франшизе од њеног дебија 2000. године.

Фото: Фокс

"Место злочина" довело је технологију на мале екране и први пут у историји телевизије науку повезало са истражитељским послом.

- Када сам први пут добио понуду да радим на овој серији нисам знао у ком правцу ће се она развити. Било ми је једино јасно да је идеја одлична. Увек сам мислио да би било занимљиво видети како се заправо решавају злочини помоћу трагова сакупљених на терену, и да се гледаоцима открије ко су људи који се баве тим послом, а за које до тада нико није знао. У крими серијама до тада увек сте имали прилику да видите полицајце и адвокате. Желели смо да видимо ко је иза кулиса - поручује Петерсен, додајући да се телевизија променила откако је почело да се емитује "Место злочина".
- Данас су форензичари значајан део њеног пејзажа, баш као што су то некада били адвокати и полицајци. Захваљујући том искораку који смо направили са "Местом злочина" утрли смо пут савременим крими серијама. Утицај се осетио и у другим сферама. Промењен је начин на који судови гледају на доказе, као и то како адвокати морају да се представе у судници. Баш као што је промењен и начин на који су се криминолози понашали. Уз нашу серију чак су и патолози постали популарни - објашњава глумац напомињучи да је то вероватно и највеће наслеђе овог пројекта јер је, како каже, забележено да се од емитовања "Места злочина" повећало интересовање студената за форензику и криминологију. А како је изгледало Петерсеново последње збогом Грисому?
- Чини ми се да чак и када се опростите од таквих улога, ви заиста никада не одлазите од њих. Оне вас заувек прате. Недавно смо се и вратили са наставком. То је попут вожње бицикла. Када једном научите никада не заборављате. Од Грисома ћу се заиста опростити једино кад умрем - уз смех поручује глумац који се од пре две године у наставку "Место злочина: Лас Вегас" поново обрео у Грисомовој кожи.
Телевизија се променила откако је почело да се емитује "Место злочина". Данас су форензичари значајан део њеног пејзажа, као што су то некада били адвокати и полицајци. Захваљујући том нашем искораку, утрли смо пут савременим крими серијама

- Свет се у међувремену много променио. Као прво, технологија је напредовала и потпуно је неко друго време. Глупо је рећи да се злочин променио јер је он увек исти, али данас се све одвија много брже, па се и до истине долази брже. Драго ми је да смо бар малим делом и ми томе допринели, јер имам осећај да смо својим радом мотивисали снаге закона да још више развијају тај сегмент криминологије. Тиме смо дали допринос јачању правде. Наравно, све има своје лице и наличје, па су се и злочинци модернизовали, а криминал се са улица преселио у неки виртуелни свет - истиче глумац који сматра да се и публика променила уз телевизију током последњих година.

- Нисам сигуран шта би био следећи корак у развоју тема којима се баве ТВ серије. Делује ми да се гледаоци данас брзо уморе од свега. Чини ми се да би "Место злочина" данас имало много тежи задатак него пре две деценије. Живимо у време површности и то је највећа болест данашњице. Застрашујуће је да савремену публику више не шокира апсолутно ништа. Запитате се у шта смо се претворили и ко су ти људи пред малим екранима којима су хорор филмови и крваве сцене убистава од пре неколико деценија данас попут сапунице. Да ли је наша реалност постала страшнија од тих сцена? Или, једноставно, живимо толико брзо да чак више и не стижемо да се уплашимо - пита се популарни глумац.

БОНУС ВИДЕО:

ЗНАТЕ ИХ ПОД ДРУГИМ ИМЕНИМА: Ово су права имена познатих глумаца и певача

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

ИЗБОР НАМИРНИЦА ИХ ШТИТИ ОД БОЛЕСТИ: Како се хране монаси на Светој Гори - имају списак правила