ЗВИЦЕРА И ЏОНИЈА ЧУВАЈУ КАРТЕЛИ: Ево где се крију наводни вођа "кавчана" и његов сарадник (ФОТО)

Е. Х.

18. 05. 2021. у 09:00

НА некадашњем простору Велике Колумбије, коју данас чине делови држава Колумбије, Венецуеле, Еквадора, Бразила, Гвајане, Панаме и Перуа, у овом тренутку крије се под лажним именима највећи број српских и црногорских криминалаца.

ЗВИЦЕРА И ЏОНИЈА ЧУВАЈУ КАРТЕЛИ: Ево где се крију наводни вођа кавчана и његов сарадник (ФОТО)

Фото: ЕПА

Поред Радоја Звицера, који је из Црне Горе, преко територије Босне и Херцеговине и Шпаније стигао до Бразила и Доминиканске Републике, на овом подручју крије се и човек који му је у овом тренутку десна рука - Никола Вушовић, познатији као Џони са Врачара.

Према оперативним сазнањима безбедносних служби региона, пре свега Србије и Црне Горе, њих двојица су у овом тренутку заједно и не само што беже од закона, већ настављају са организацијом и транспортом великих количина кокаина из Јужне Америке у Западну Европу. За њима су расписане црвене међународне потернице.

- Оперативне информације говоре о тесној Звицеровој вези са нарко-картелима, чију лојалност на неки начин и плаћа - наводи наш саговорник близак истрази. - То су стари контакти у трговини наркотицима, а финансирање бекства није једноставно нити јефтино. У овом тренутку, имамо сазнања да су Звицер и Вушовић наставили посао са кокаином.

Истом путањом бекства, попут Звицера, кретао се и Луди или Ћопави Џони, како га зову најближи. Он се из Београда пребацио у БиХ, а одатле потом у Шпанију где је и лоциран. Одатле је успео да побегне, а потом и да се пребаци у Доминиканску Републику, тачније у један имиграциони центар. И тамо су га српске службе пронашле марта ове године и о томе обавестиле власти у овој карипској држави.

Фото: В. Н.

Радоје Звицер

Готово је невероватно да је Вушовић успео да умакне једној од најбољих агенција света за субијање наркотика - америчкој агенцији ДЕА. Још увек се не зна како се Вушовић, један од најближих сарадника Вељка Беливука и Марка Миљковића, нашао на слободи. Ово је енигма и за нашу полицију.

О овоме је тада говорио и председник Србије Александар Вучић:

- Јесте ли ви скоро видели једну вест, да је ухапшен Никола Вушовић Џони у Доминиканској Републици, један од наследника вођа "кавачког клана". Био је у екстрадиционом притвору. Е, он више није ухапшен. Слободан је као птица. А ви знате ко тамо једини одлуке доноси. Која земља и на који начин. И при томе смо били упозорени да ће се то десити.

УЛОГА У АТИНСКОМ МАСАКРУ


- Вушовићу је, заправо, прави шеф у овом тренутку Радоје Звицер, као и Беливуку и Миљковићу - наводи саговорник "Новости" близак истрази. - Заједно су у пословима са дрогом, али, како се сумња, и са ликвидацијама. Испитује се његова улога у масакру у атинском ресторану. Тада је у Атини наводно био и Беливук. Једног од убица, који су запуцали, очевици су запамтили и описали као младића са чудним, шепајућим ходом. Тако се управо Вушовић креће.
Сумња се да је са Вушовићем на територији Велике Колумбије и Лука Церовић, али и још један младић из Београда. Њима се скоро придружио и Звицер са својом "свитом". Заштиту им, засада, пружају нарко-картели. Ипак, безбедносне службе региона, посебно Србије, имају детаљна сазнања о кретању ове злогласне екипе, која је уточиште од правде потражила на другом крају света.

Тада је председник Вучић на индиректан начин "прозвао" америчке агенције ДЕА и ЦИА, које имају отворене канцеларије и бирое у овом делу света, где је чвориште дистрибуције кокаина ка Европи и Америци.

Воде Атлантског океана око Доминиканске Републике постале су важно место где се обавља претовар великих количина кокаина, које иду из Јужне Америке ка Западној Европи. Ти канали, али у супротном правцу, служе и за пребацивање новца, којим се купује дрога, али и којим бегунци од закона, са фалсификованим документима, стижу у овај део света.

Фото: В. Н.

Никола Вушовић

Беливук и Миљковић су, према оперативним подацима полиције, у хијерархији ове криминалне групе, практично, били шефови Вушовићу, који је оформио своју екипу за растурање наркотика и друга кривична дела. После хапшења њих двојице, Звицер и његов део "кавачког клана", окренули су се директно ка Вушовићу.

Иначе, Вушовић је, такође, био близак са Звицером, а по његовом налогу је, уз учешће Беливука и Миљковића, како се сумња, са још најмање тројицом сарадника (један од њих је Лука Церовић) учествовао у ликвидацији Игора Дедовића, наводно, једног од вођа "шкаљарског клана" и његове десне руке Стевана Стаматовића, у Атини јануара прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)