НИЈЕ ПОКАЗАО НИ НАЈМАЊИ ЗНАК КАЈАЊА: Тијана би сутра напунила 22 године, да јој живот није узео месар из Сурчина

Novosti online

03. 05. 2021. у 22:14

РОДИЛА се 4. маја 1999. године, у време када су НАТО бомбе обасипале нашу земљу.

НИЈЕ ПОКАЗАО НИ НАЈМАЊИ ЗНАК КАЈАЊА: Тијана би сутра напунила 22 године, да јој живот није узео месар из Сурчина

Фото: Приватна архива

Упркос томе њен живот је био испуњем музиком. Свирала је виолончело и певала етно-песме. И ко зна које би све успехе низала, да јој живот прерано није скратио монструм Драган Ђурић из Сурчина.

Тијана Јурић из Суботице, напунила би 22 године, да у ноћи између 25. и 26. јула 2014., када је имала тек 15, није отета недалеко од Спортског центра "Рата" у Бајмоку.

Ова послушна и девојчица за пример, последњи пут виђена је 25 минута после поноћи. Њено тело пронађено је 12 дана касније, 7. августа, на запуштеном сметлишту у насељу Чонопља у општини Сомбор. Драган Ђурић је за убиство Тијане Јурић осуђен на 40 година затвора у прошлогодишњем судском поступку.

Тијана се тог петка, 25. јула, око 16 сати вратила са мора, на којем је била заједно са друштвом. Исто вече је возом отишла у село Бајмок. Стигавши у село из родне Суботице, јавила се мајци, а потом отишла на турнир у малом фудбалу и вече провела са пријатељима.

Око поноћи је кренула кући, у друштву једне девојчице и дечака. На сред пута, одлучила је да крене назад ка Рати да другу врати дуксерицу коју је позајмила. Другар у чијем друштву је била понудио јој је да он то уради, али је она одбила и кренула натраг ка Спортском центру.

Фото: Приватна архива

Tијана са оцем

На себи је имала белу мајицу, светле фармерице и беле патике "старке“.

Према реконструкцији коју је представио њен отац Игор Јурић, Тијана је, враћајући се сама истим путем, ишла Улицом ЈНА. На углу улица Три истарске жртве и Његошеве срела је другаре око пола сата после поноћи, којима је, такође, рекла да иде да врати позајмљени дукс. Наставила је улицом Три истарске жртве, прешла пругу и кренула земљаним путем који води до спортског терена на којем ју је чекао друга. Како дуго није дошла, друг са терена кренуо јој је у сусрет. Тијане, међутим, није било, а на земљаном путу, стотинак метара даље, налазила се њена бела патика.

Процењено је да је од тренутка када је последњи пут виђена до момента када је пронађена њена патика прошло највише седам минута.

Фото: Приватна архива

Тијана са мајком

 

ВУКОВАЦ, МУЗИЧКА ШКОЛА, ПРАВОСЛАВНИ ХОР

Иначе, како пише на сајту Фондације "Тијана Јурћ", коју је основао њен отац Игор, она је са четири године кренула у вртић "Наша радост“. На једној клинцијади, Тијана је већ имала своју прву музичку тачку. Заједно са сестром отпевала је две старе песме "Удаде се Јагодо“ и "Каранфиле, цвеће моје“.

Имала је три и по године када је научила сва слова, а са четири године је сама читала бајке. Више је волела да чита, него да се игра са играчкама.

РЕЧИ НА СПОМЕНИКУ

ТИЈАНА почива на православном гробљу код Дудове шуме у Суботици. Испод презимена и имена Јурић Тијана и датума 1999-2014, стоји само једна реч:

"Недостајеш…”.

И стихови испод којих пише „Мама, тата и сестра”:

„Тражим да се време

врати уназад,

тражим оно што је моје,

а знам да немогуће то је”

Стихови су део песме "Тражим”, коју је Тијана волела да слуша, а коју пева Тијана Богићевић.

Основну школу је завршила са Вуковом дипломом, а велика љубав била јој је математика. Певала је у хору "Тандрчак“ и хору Основне школе коју је похађала, "Иван Горан Ковачић“ из Суботице, као и у хору православне цркве "Светог Георгија“ у Бајмоку.

Музичка школа је била Тијанина велика оаза. Ту се пронашла у потпуности и то је желела да настави у будућности. Свирала је виолончело. На прво такмичење је отишла 2009. године у Бачку Тополу и освојила прву награду као изразито истакнути учесник. Исте године на 7. фестивалу гудача у Сремској Митровици осваја прву награду, са максималних сто бодова. А онда је кренула да ниже награде...

- Тијана је дете које никада није слагало. Никада нас није разочарала и сваки њен поступак је био добро осмишљен. Размишљала је три корака унапред - наводи се на сајту Фондације.

Након Тијанине смрти, велике трагедије која је погодила њену породицу и потресла целу Србију, а и шире, њен отац је основао Фондацију, која носи њено име.

Фото: Ж. Кнежевић

УБИЦА БЕЗ ТРУНКЕ КАЈАЊА

Као убица Јурићеве (15) означен је месар Драган Ђурић (34) из београдског насеља Сурчина. На конференцији за новинаре, министар Стефановић потврдио је да је Ђурић ухапшен у поподневним часовима претходног дана, као и да је осумњичени признао да је починио злочин, те да је полицију одвео до места на којем је покопао жртву.

ПРВА ПРЕСУДА ПО ТИЈАНИНОМ ЗАКОНУ

Коначно, у јануару ове године, у Србији је изречена прва доживотна пресуда. То је учинио Виши суд у Нишу 5. јануара када је на доживотну робију осуђен Нинослав Јовановића (48) на казну доживотног затвора, а због зверског злостављања дванаестогодишње девојчице из околине Ниша.

Ђурића, на жалост, који је убио Тијану ова казна није могла да стигне. Осуђен је на тада маскималну казну затвора од 40 година.

Према речима министра: Приликом привођења Ђурић се налазио у својој месари у Сурчину, потпуно мирно је секао месо и понашао се као да се ништа није догодило. Потпуно одсуство било каквог кајања, потпуно одсуство било каквог људског понашања. Мада је месар испрва порицао отмицу, након што је пао на полиграфском тестирању одлучио је да органима реда призна и детаљно опише злочин.

Према остатку Стефановићеве приче, Ђурић је Тијану у Бајмоку ударио својим возилом, а потом убацио у аутомобил, одвезао у атар и убио. Тело је потом одвезао десетак километара од Сомбора, где га је и закопао. Мишљење полиције било је ипак да Јурићева није ударена аутомобилом, јер на возилу нема оштећења, већ да ју је Драган намерно напао, пре чега је зауставио возило.

Фото: Приватна архива

Драган Ђурић

СРБИЈА ДОБИЈА ДОЖИВОТНУ КАЗНУ ЗАТВОРА

Наиме, у мају 2019. године, а на иницијативу Игора Јурића, Скупштина Србије усвојила је измене Кривичног законика којим је укинута казна затвора од 30 до 40 година, и увела доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације "Тијана Јурић” који је подржало око 160.000 грађана. Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

У складу са иницијативом Фондације „Тијана Јурић” предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом - за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица. Јурића је током борбе држала вера да "је његова ћерка морала да умре да се то не би дешавало другој деци".

Фото: Д. Дозет

(Телеграф)

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)