„ЗЕМУНЦИ“ ПРЕ „ЗЕМУНАЦА“: Решетке за клан ДБ-а од кога се леди крв у жилама!

В. Н.

26. 04. 2021. у 13:56

КЛАНОВИ су ратовали за нарко-тржиште, а они су се крајем деведесетих повукли и кријумчарили тоне кокаина из Јужне Америке.

„ЗЕМУНЦИ“ ПРЕ „ЗЕМУНАЦА“: Решетке за клан ДБ-а од кога се леди крв у жилама!

Фото: Принтскрин

Данас су по светским затворима, а тврди се да су се распали убрзо после полицијске акције “Сабља”, покренуте после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића.


Група “Америка”, чији је члан Зоран Јакшић недавно подигао на ноге полицију Перуа јер је планирао нови бег из затвора, био је недодирљив у Србији и Европи. А где су његови сарадници?

Оснивач клана званично је био Војислав Раичевићев, познатији као Воја Американац, који је на челу групе био све док није мистериозно нестао крајем деведесетих. Али тврди се да је група основана под диригентском палицом тадашње Службе државне безбедности. Зато се каже да су они били државна паравојска - “земунци” пре “земунаца”, која је наводно ликвидирала и Радета Ћалдовића - Ћенту, Мају Павић, куму Цеце Ражнатовић, као и генерала МУП-а Радована Стојичића Баџу.

Полицијски доушник под кодним именом „Срећко“ почетком 2000-тих је рекао да је Воју Американца киднаповала супраничка екипа, мучила га и убила, а клан „Америка“ је потом из освете организовао серију убистава београдских криминалаца.

Онда су променили тактику и отишли у илегалу…
Вођство над „групом Америка“, након нестанка Воје Американца, преузео је Милета Миљанић (61), звани Мајк, који живи у Њујорку. Али и он је ухапшен 23. фебруара у свом стану у Њујорку. Агенти ФБИ су упали у његов породични дом и у спаваћој соби пронашли полуаутоматски пиштољ. Овај први човек клана има америчко држављанство и одавно је познат српској, али и осталим светским полицијама, а робијао је годинама по разним државама.

Миљанићева десна рука постаје Зоран Јакшић, који је у затвору у Перуу где робија због трговине дрогом јер је организовао куповину кокаина од локалних мафијашких породица и његово кријумчарење за Европу. И он има дуг затворски стаж.

Значајну улогу у клану је преузео и Веселин Раичевић - Меда, брат Воје Американца. Сумња се да је тренутно у Црној Гори где је отишао у јуну 2020. године када је пуштен из притвора Централног затвора. Он је ухапшен годину дана раније у једном београдском ресторану приликом примопредаје два килограма хероина.

KРВАВИ СПИСАK


За групу су везивана убиства полицијског инспектора Драгана Радишића (1996. године), Зоран Стевановић - Kирија (1996.), Радета Ћалдовића - Ћенте и Маје Павић, куме Цеце Ражнатовић (1997). Најпознатије међу њима било је свакако убиство полицијског генерала Радована Стојичића Баџе (1997.). На списку су и ликвидације Јусуфа Јусе Булића, Петра Вујичића и Ненада Рашчанина, као и полицијски пуковник Милорад Влаховић Влаја, саветник у МУП-у Србије. Ова убиства до данас нису решена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)