СВИ ДЕТАЉИ: Да ли је Лечић силовао Данијелу? Јавност узбуркана - шта ће уследити даље?

С. Ј. МАТИЋ

23. 03. 2021. у 09:19

ГЛУМИЦА Данијела Штајнфелд открила је заменику вишег тужиоца да је моћник из филмске индустрије који ју је пре више година силовао наводно њен колега - Бранислав Лечић! Она је пре неколико дана дошла из Америке, где живи последњих година и допунила своја два претходна исказа откривањем идентитета починиоца.

СВИ ДЕТАЉИ: Да ли је Лечић силовао Данијелу? Јавност узбуркана - шта ће уследити даље?

Фото: Принтскрин

- Данијела Штајнфелд дала је изјаву у полицији у присуству заменика јавног тужиоца у којој је навела идентитет евентуалног извршиоца кривичног дела, а чији су иницијали Б. Л. - рекли су нам из Вишег тужилаштва. - Даље провере су у току и ради се на прикупљању доказа.

На питање за које кривично дело га је оштећена тачно пријавила, и ако је реч о силовању, зашто Лечић није ухапшен, као што је у јануару био случај приликом пријаве против власника школе глуме Мирослава Мике Алексића, из Тужилаштва су нам одговорили да је у току предистражна фаза, да се још прикупљају докази и да тек треба да буде узет исказ од пријављеног.

- Нема још званичне правне квалификације дела, потребно је прибавити чврсте доказе. То је све од информација засад - одговорили су нам из тужилаштва.

Чим се ова вест појавила у медијима, огласио се и Бранислав Лечић, који осим што се бави глумом, сада има и активну улогу у политичком животу као опозиционар и лидер покрета Демократе Србије, а и бивши је члан Демократске странке и некадашњи министар културе у влади Зорана Ђинђића. Он је најпре рекао да не може да коментарише једну тако осетљиву тему, све док из тужилаштва не добије позив и црно на бело да га је Данијела оптужила за такву ствар. После сат времена је допунио изјаву:

КАКО ЈЕ ГОВОРИО О СЛУЧАЈУ АЛЕКСИЋ

ЛЕЧИЋ се оглашавао и кад је ухапшен Мирослав Алексић. Тад је рекао да га је потпуно шокирала прича младе колегинице Милене Радуловић, чије родитеље добро зна и да је остао без речи. Казао је и да су његова деца као мала ишла у ту школу, али су одустали после годину дана, јер се "Мика много дере на њих", а његов син је и шутнуо Алексића у ногу.

- Свако насиље осуђујем и презирем, а нарочито према женама и деци. То оставља трајне последице на живот жртве. Силовање је понижење тела, духа, личности и слободне воље. Храбре жене имате моју подршку, борба је једини одговор - поручио је тада Лечић.

- Апсолутно поштујем закон и правне институције ове државе и спреман сам да у било ком тренутку одговарам у тужилаштву на овакву оптужбу. У питању је најгнуснија лаж, која ме дискредитује.

Касно по подне, он је на свом твитер-налогу написао: "Људи, само полако".
Интересантно је да се Лечић огласио и кад је Данијела Штајнфелд промовишући свој документарни филм, који се бави темом сексуалног злостављања прошлог лета, први пут у јавности проговорила да је била силована.

- Ствар мора бити доказана и треба да се покрене судски процес. Све што је доживела млада колегиница је недостојно и спада под неку врсту мобинга - казао је тада Лечић.

Штајнфелдова је пре годину дана испричала да је била жртва силовања и да је то на њој оставило дубок траг са којим годинама није успевала да се избори, али да се сад рана потпуно зацелила. Због страха од починиоца, одлучила је да се одсели у Америку, али га није пријавила, јер је, како је говорила, моћан у филмској индустрији и плашила се за свој живот и безбедност своје породице. Како је испричала, пролазила је кроз нападе панике, а чак је размишљала и да се убије.

Она је након неког времена позвала особу коју је оптужила за силовање и тај разговор снимила. У њему га пита да ли се сећа да је плакала и да није хтела да остане насамо са њим и да је говорила "не".

- Могу да разумем, али то је велика грешка. Моје исказивање нежности није израз непоштовања, то је твоје достигнуће. То је за част, а не осећај угрожености - говорио је саговорник чији глас невероватно подсећа на Лечићев. - Искрено ти говорим. Као да бих ја ставио к...ц у неку коју не поштујем. Да понижавам, да потцењујем. Напротив, то радим са особом која заслужује моју наклоност. Имаш ли ти појма ко сам ја?

Овај снимак она је у септембру прошле године предала тужилаштву, али тада није открила ко је саговорник. Из тужилаштва су тад изјавили да је глас те особе модификован и да се чуде њеним наводима. Наложено јој је и да достави лекарску документацију. Снимак је јуче освануо и на порталима.

Иначе, Данијела је казала да је са том особом радила на истом пројекту, а Лечић и она глумили су заједно само у серији "Вратиће се роде" из 2008. године.

Максимална казна за силовање је 15 година затвора и ово кривично дело може да застари тек после три деценије.

ДАНИЈЕЛА ШТАЈНФЕЛД У ИСПОВЕСТИ ЗА "ИНСАЈДЕР" ИСПРИЧАЛА ШТА ЈОЈ СЕ ДОГОДИЛО 2012.

Говорила сам "не" непрестано, док год сам могла

МЕНЕ је силовао мој колега и драги пријатељ Бранислав Лечић, у мају 2012. године. После четири дана играли смо представу. Била сам у шоку. Хтела сам одмах да зовем полицију, али сам размишљала шта ће се десити. Морате да разумете то стање. Ја сам говорила "не" непрестано, док год сам могла - испричала је глумица Данијела Штајнфелд у интервјуу за портал "Инсајдер". Она је објаснила да се све десило ван Београда, да су били у колима и да не зна локацију јер је био мрак.

Како је навела, она је у то време била уверена да јој јавност неће веровати у ситуцији када постоји само њена реч против његове, јер је он старији колега, успешан и познат глумац. Сада, како каже, више није важно ко ће јој веровати.

Она је објаснила зашто је тек сада решила да проговори о свему.

- Када се појавио случај жртава Мике Алексића у јавности, Бранислав Лечић је смислио да буде велики активиста против сексуалних злочина. У моменту када је он позвао бивше ученике школе Мике Алексића да уђу у његову глумачку школу, то је прелило чашу. Ја сам разумела да то сада више није питање шта ће се са мном десити у моменту када проговорим, ово је питање моје друштвене одговорности - наводи Данијела.

Глумица је такође појаснила и зашто се срела са Лечићем 2016. године, четири године касније.

- Да освестим јавност која је логика и размишљање наших силоватеља. То нису монструми, странци, него су то људи које ми поштујемо. Ја сам хтела да се суочим са својим силоватељем на начин на који сам ја умела и могла - каже она.

Поводом снимка који је Данијела предала тужилаштву, а који је јуче објављен у јавности, појавила се информација да је Лечић страним медијима рекао да је спорни снимак "проба неког комада, да је он само глумио и да ће уколико снимак буде обелодањен тражити да буде испитан на полиграфу".

Данијела је рекла да је то лаж и да би волела да јој неко покаже било коју представу или филм у којем постоје такве реплике. 

А. В. В.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)