ТРИ СМАКНУЋА ЉУДИ "НА МЕРАМА" ЗА ДВА МЕСЕЦА: Неколико жртава обрачуна мафијашких кланова пред смрт имало пратњу безбедносних служби

Е. Х.

20. 03. 2021. у 08:00

НАЈМАЊЕ три жртве обрачуна мафијашких кланова протеклих година у Београду, имале су, пред смрт, својеврсну пратњу полиције и безбедносних служби. У најмање једном случају мере тајног надзора билe су спровођене на основу налога надлежних тужилаштава.

ТРИ СМАКНУЋА ЉУДИ НА МЕРАМА ЗА ДВА МЕСЕЦА: Неколико жртава обрачуна мафијашких кланова пред смрт имало пратњу безбедносних служби

Архива

То је, на пример, случај са адвокатом Драгославом Мишом Огњановићем, правним заступником Луке Бојовића, али не и када су праћени његов кум Драгослав Милорадовић и један од главних логистичара и оперативаца Синиша Милић Боске.

Сва три смакнућа организована су исте, 2018. године, и у размаку од два месеца. О овом је говорио у четвртак и председник Србије Александар Вучић.

- У последњих неколико година имамо најмање три случаја убистава, двојице директно из криминогене средине и једног адвоката, а сва тројица била су "на мерама" - изнео је детаље председник Србије. - Од 2000. до 2010. било је 15 таквих убистава, да су та лица била праћена, ти људи су убијани насред улице. Значи да је неко из врха власти помагао криминалцима у лоцирању и извршењу убиства.

Председник Вучић је поручио да нико неће бити заштићен ако је учествовао у криминалу:

- Знају они на кога мислим, и ко је увезан са тим људима и знају о којим убиствима је реч.

У време када су се дешавале ове ликвидације, мало ко се могао отети утиску да су у њима прсте умешале и неке готово парадржавне структуре. У то време екипа окупљена око Луке Бојовића, који издржава казну у Шанији, где је осуђен као организатор криминалне групе, била је у фокусу наших истражних органа. Сукоб са кланом Слободана Шарановића је ескалирао, а Бојовићу су се у овом рату, али и кријумчарењу великих количина наркотика, приклонили барско-будвански и "шкаљарски клан".

- Често су чинили једни другима услуге, па чак и када је реч о убиствима - наводи наш саговорник близак истрази. - Била је то крвава трговина, која је плаћана кокаином или главама супротстављене групе.

А, већ први дан те 2018. године најављивао је крваву и не тако обичну годину. На самом улазу у подземну гаражу зграде на Врачару у Београду, у унакрсној ватри егзекутора убијен је Даворин Балтић, високопозиционирани члан "кавачког клана". Са њим је у том тренутку била активна припадница МУП Србије и кума, која није повређена.

Пет месеци је требало да супротстављена страна, како се сумња, узврати ударац. Претпоследњег дана маја, испред своје перионице, рафалом испаљеном са скутера, усмрћен је Бојовићев кум Милорадовић. Оне не само што је био кум ове породице, већ је у одсуству мушке главе преузео готово сву бригу о породици Бојовић и пословима.

Милорадовић, иначе власник ауто-перионице, изрешетан је са 27 метака из непосредне близине у време примопредаје смене, када је са супругом дошао да преузме пазар. Убиство је још нерасветљено.

Двадесет дана касније, 19. јуна, Бојовићев клан претрпео је нови губитак. У детонацији експлозива подметнутог испод аутомобила, усред бела дана на Аутокоманди у Београду, смртно је настрадао Синиша Милић Боске. Он је важио за једног од главних људи у овој групи, поготово од када је Бојовић у затвору. Оперативни подаци полиције говорили су да је десна рука Филипа Кораћа.

Завршни ударац овој екипи уследио је 28. јула. У бруталној сачекуши у Новом Београду, готово на прагу своје куће и у присуству свог сина убијен је Драгослав Миша Огњановић, познати београдски адвокат и пријатељ породице Бојовић.

Врло брзо сазнало се да је Огњановић месецима пре смрти био праћен и прислушкиван по налогу Тужилаштва за организовани криминал (ТОК), које сада води и истрагу о његовом убиству. Он је, наводно, на мере тајног надзора стављен пошто је свакодневно био у контакту са породицом Бојовић и претпостављало се да су истражни органи на овај начин покушавали да дођу до информација о деловању ове криминалне групе, али и о сукобу између "шкаљараца" и "кавчана".

ЕГЗЕКУТОРИ БИЛИ НА МОТОРИМА

Према оперативним сазнањима, егзекутори су најчешће били на мотору или су га користили за бекство у све три ликвидације. Чак и када је активиран експлозив на Аутокоманди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)