ТРИ СМРТИ ЗА ТРИ САТА: Стручњаци упозоравају да су самоубиства најчешћи узрок смрти код адолесцената у узрасту од 15 до 24 године

А. ВОЈИНОВИЋ

18. 03. 2021. у 21:50

ТРИ београдске породице завијене су у црно, када су у среду по подне, у размаку од неколико часова, прекинути животи троје младих. Најпре је, око 17 часова, девојка Љ. К. (19) пала са 20. спрата зграде на раскрсници улица Кнез Данилове и Станоја Главаша, да би се два сата касније у Батајници талентована кошаркашица Милица М. (16) обесила у шупи иза куће у којој је живела, а онда је око 20 часова, у кући на Дедињу, Ђорђе З. (25) пуцао у себе из пушке.

ТРИ СМРТИ ЗА ТРИ САТА: Стручњаци упозоравају да су самоубиства најчешћи узрок смрти код адолесцената у узрасту од 15 до 24 године

Фото: З. Јовановић

Деветнаестогодишња Љ. К. пала је са солитера на паркирани аутомобил и том приликом задобила тешке повреде. Иако је екипа Хитне помоћи девојку брзо превезла у болницу, она је убрзо преминула у Ургентном центру. Комшије које станују у овој вишеспратници за "Новости" су испричали да је она била суденткиња прве године више школе и да не знају зашто је она учинила овако нешто.

- Пала је тачно испод мог прозора на ауто. Изненадила сам се када сам видела шта се догодило. Млада девојка... Тешко њеним родитељима - каже комшиница за наш лист.

Беживотно тело своје ћерке Милице М., у шупи иза куће, наводно је је пронашла њена мајка. Девојчица, која је имала и две сестре, била је спортисткиња, играла је кошарку у Партизану. Због свог талента, већ са 15 година је заиграла и за први тим, а била је и члан кадетске репрезентације Србије.

Спортска директорка клуба Бојана Јанковић у четвртак је била затечена вешћу о Миличиној смрти и није могла ни да наслути шта би могао да буде разлог за ову трагедију. Она је навела да је Милица била будућност наше кошарке и један од највећих талената.

И Миличине комшије у Батајници, са којима смо у четвртак разговарали, кажу да је била дивно дете и да су чули да је, наводно, пре страшног чина, замолила своју баку да јој испече палачинке и рекла да иде да прошета пса. Међутим, неки су наводно чули да је ове године већ покушавала да дигне руку на себе.

ТЕМА ЗА ПИСМЕНИ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА УЗНЕМИРИЛА РОДИТЕЉА

ПОЈЕДИНЕ кориснике друштвене мреже "Твитер" у четвртак је узнемирила објава једног родитеља који је, како су пренели медији, написао да је његово дете од професорке српског језика, на њиховој вајбер-групи, међу понуђеним темама за писмени добило и следећу "Самоубиство - херојски чин или кукавичлук". Потресени отац остао је запрепашћен овим потезом наставнице матерњег језика. Међутим, међу коментарима је било и оних који оправдавају потез професора:

- Као просветног радника језа ме подилази да међу ученицима има деце која помишљају на самоубиство. Провлачим кроз лекције како превазићи проблеме. Већина родитеља није свесна колико тужне, депресивне и несрећне деце има. Јутрос у вестима да је троје извршило самоубиство - један је од коментара.

У другом коментару наводи се да професор сам смишља теме:

- Претпостављам да му је намера била, да због учесталости самоубистава, провери став клинаца, па да евентуално отвори такву тему за разговор са психологом, да се делује превентивно.

- Сви смо у шоку. Родитељи и даље не могу да поверују да њиховог детета више нема - каже нам девојчицин рођак.

И они који су познавали Ђорђа З. за њега имају само речи хвале. Кажу да је овај студент живео са мајком и сестром.

- Увек је био насмејан дечко. Видео сам га пре неко вече кад је шетао пса. Баш смо се лепо испричали, био је расположен као и увек кад се сретнемо. Не могу да верујем да се убио - прича нам Ђорђев познаник.

Према речима комшија, младић је пре 19 година остао без оца Бранка. Њега су тројица нападача упуцала у његовој антикварници наводно јер није хтео да им плаћа рекет.

Како за "Новости" каже доцент др Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", старосна група адолесцената од 15 до 24 године је она у којој је суицид водећи узрок смртности, док је Србија земља са средњом стопом самоубистава у општој популацији, са око 1.500 оваквих случајева годишње.

- С обзиром на то да се налазе у једној од најосетљивијих фаза развоја личности, на стрес реагују бурније у односу на одрасле, већ формиране личности. Окидач за овако бурно реаговање може да буде и наизглед безазлен разлог - наводи др Ивана Сташевић Карличић. - Најмањи повод, као што су проблеми са вршњацима и у школи, сукоби са законом могу довести до променљивости расположења, раздражљивости, анксиозности, поремећаја спавања и пада животне енергије.

Зато што лоше толеришу сваку фрустрацију, како каже наша саговорница, суицид може бити последица импулсивне одлуке да прекину ову врсту патње.

- Савет родитељима и људима који у окружењу имају адолесценте је да сваку наглу измену понашања и функционалности у школи, породици и емоционалним и другим односима схвате озбиљно у смислу толеранције, подршке и стварања атмосфере узајамног поверења. И наравно, обраћање професионалцима из домена заштите менталног здравља, јер то је превенција да би се избегао суицид.

БЕСПЛАТНА ЛИНИЈА ЗА ПОМОЋ

- ПРЕ две године у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" отворена је прва национална СОС линија за превенцију суицида - каже др Ивана Сташевић Карличић (на слици). - На бесплатном сервису 011/7777000 стручњаци 24 сата пружају хитну интервенцију у кризи свим особама које имају менталне сметње, првенствено онима који имају суицидалне идеје или намере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)