СЕКСУАЛНИ ПРЕДАТОРИ И НА ФДУ? Радној групи факултета стигло девет пријава за узнемиравање, чак пет притужби на понашање једне особе

Д. Б. М.

01. 03. 2021. у 21:33

НА адресу Факултета драмских уметности Универзитета у Београду, који је покренуо платформу "ФДУ против насиља", стигло је 12 пријава. У извештају радне групе ФДУ, наведено је да се девет пријава односи на сексуално узнемиравање, а три на вређање. Пријављено је шест запослених, од којих је једна особа добила чак пет пријава. Двоје запослених имају по две пријаве, док се на три особе односи по једна пријава.

СЕКСУАЛНИ ПРЕДАТОРИ И НА ФДУ? Радној групи факултета стигло девет пријава за узнемиравање, чак пет притужби на понашање једне особе

Факултет драмских уметности

Како "Новости" незванично сазнају, пријаве су поднели и студенти и студенткиње, а већина их је то урадила анонимно.

- Процедура је у току, а о пристиглим пријавама ће се изјашњавати етичка комисија - каже, за "Новости", професор Милош Павловић, декан ФДУ. - Бесмислено је сад наводити имена професора, уколико буде потребно јавност ће бити информисана. Нема прекршаја који би требало да се процесуирају, иначе бисмо контактирали са МУП-ом. Прекршаји не излазе из академских норми, већ су етичке природе. Али, последњу реч о томе да ли је било прекршаја даће етичка комисија.

Пријаве су пристигле у периоду од 21. јануара до 17. фебруара, а са ФДУ подсећају да је радна група формирана на иницијативу Студентског парламента ФДУ, са намером да се отвори директна комуникација са студентима и студенткињама, који су, на било који начин, изложени сексуалном узнемиравању, злостављању, као и другим облицима угрожавања и недозвољеног понашања у оквиру образовног процеса. У радној групи ФДУ су редовна професорка Биљана Србљановић, редовни професор Срдан Голубовић, др Ана Мартиноли, редовна професорка и продеканка ФДУ, др Ирена Ристић, ванредна професорка, доцент Стефан Иванчић, суденткиња-продеканка Андреа Пјевић, чланица Студентског парламента Јована Јанков и члан Студентског парламента Немања Обреновић.

- Дискреционо право радне групе је да чува процедуру и анонимност - објашњава Павловић. - Већина пријава је анонимна и још не знамо да ли су их поднели наши студенти. Уколико етичка комисија процени да би требало да се реагује по некој пријави, она не може да буде анонимна.

Радна група је објавила податак о броју приспелих пријава како би дали подршку студентима и студенткињама који су их поднели.

ФДУ је покренуо платформу против насиља након што је глумица Милена Радуловић изашла у јавност са причом из школе глуме и наводима да је била жртва силовања. Она је оптужила учитеља глуме Мирослава Мику Алексића, који је и даље у притвору. Он је на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду негирао наводе из пријава девет девојака које га терете за силовање и полно узнемиравање.

ИСТРАГА ПРОТИВ АЛЕКСИЋА

У ИСТРАЗИ против Мирослава Алексића, учитеља глуме и власника школе "Ствар срца", Више тужилаштво у Београду сад треба да испита сведоке одбране. Како смо сазнали, њихови предлози су предати тужилаштву, а испитивање би могло да почне ове недеље. Иако је Алексићев адвокат најављивао да има 436 сведока, који ће сведочити у корист његовог брањеника, због гломазности поступка, у предлогу тужилаштву издвојио је много мањи број њих. (С. Ј. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)