ПСИХОЛОГ ОСУЂЕНА ЗБОГ СЛИКЕ НА ФЕЈСБУКУ: Увредила жену и сада мора да плати (ФОТО)

Ј. Ћ.

01. 03. 2021. у 09:58

Јелена Стефановић (39) бивши психолог у нишком Геронтолошком центру, правоснажно је осуђена због увреде кориснице ове здравствене установе С. Ђ.

ПСИХОЛОГ ОСУЂЕНА ЗБОГ СЛИКЕ НА ФЕЈСБУКУ: Увредила жену и сада мора да плати (ФОТО)

Фото: Фејсбук

Она је на свом Фејсбук профилу објавила фотографију са корисницом, уз коментар који је, како се наводи у пресуди, имплицирао да је она психијатријски болесник. 

Фото: Фејсбук

Како се наводи у судској одлуци, Стефановићева је крива јер је 5. септембра 2016. године као психолог Геронтолошког центра у Нишу на свом Фејсбук профилу без допуштења оштећене, објавила њихову заједничку слику са коментаром „ Ин тхе меантиме... ин „Дом за с ума сишавше“.

- На тај начин је увредила оштећену јер се имплицира да је она  „с ума сишавша“ особа и да се налази у психијатријској установи, иако је само привремено смештена у прихватилишту при Геронтолошком центру у Нишу и нема психијатријску дијагнозу – навео је Виши суд.

Јелена Стефановић је најпре била ослобођена оптужбе да је извршила кривично дело увреде, али се на ту пресуду жалио пуномоћник оштећене адвокат Мирослав Ристић, те је Виши суд преиначио првостепену одлуку.

Разлог за то да психолог ипак буде осуђена је, како је навео суд, навести за неког да из „Дома за с ума сишавше“ представља напад на вредности тог лица које се тичу његових интелектуалних, карактерних или других особина и представља непоштовање достојанства личности.

- Виши суд, такође, налази да је окривљена приватну тужиљу увредила преко Фејсбука, да су фотографију са коментаром видели њени пријатељи и да је прослеђена медијима, па из околности случаја произилази да је поступала у намери омаловажавања приватне тужиље јер јој није саопштила да ће фотографију објавити нити какав ће коментар ставити – наведено је у судској одлуци.

Стефановићева је током судског поступка негирала извршење дела, навела је да није имала намеру да увреди тужиљу и да се коментар односио на Геронтолошки центар у Нишу, а не на штићеницу дома. Међутим, суд није прихватио њену одбрану већ је огласио кривом и изрекао јој меру упозорења – судску опомену.

- При одлучивању да јој се изрекне само мера упозорења суд је имао у виду од олакшавајућих околности да је окривљена без имовине и раније неосуђивана као и њено држање пред судом док отежавајућих околности није било па сматра да ће судска опомена на њу утицати да више не врши кривична дела – навео је суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)