ОПТУЖНИЦА ИЗ ЧЕТВРТОГ ПУТА: Све извесније суђење бившем начелнику Градске управе Ваљево и још девет особа

Б. ПУЗОВИЋ

20. 02. 2021. у 09:56

ОПТУЖНИЦУ Вишег јавног тужилаштва против Александра Вујића Суботића (38), бившег начелника Градске управе Ваљево за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове, и још девет особа, потврдило је Ванрасправно веће овдашњег Вишег суда, којем је председавала председница суда Биљана Савић.

ОПТУЖНИЦА ИЗ ЧЕТВРТОГ ПУТА: Све извесније суђење бившем начелнику Градске управе Ваљево и још девет особа

Александар Вујић Суботић / Фото Колубарске

Оптужени су за давање и примање мита, злоупотребу службеног положаја, поступак јавних набавки и трговину утицајем.

Међу оптуженима су запослени у Градској управи, предузетници и челници више фирми из Ваљева, Шапца и Новог Сада, а Вујић Суботић и већина њих били су ухапшени јуна 2017. године. На терет им се ставља да су те године у више наврата приликом јавних набавки Градске управе уговарали тендере за куповину возила, ауто-седишта за децу, сервисирање и набавку апарата за фотокопирање, штампача, канцеларијског материјала. Истрага располаже и транскриптима разговора који их терете. После неколико месеци притвора, пуштени су да се бране са слободе.

У обимној истрази, коју су спровели Више јавно тужилаштво, Полицијска управа у Ваљеву и БИА саслушано је око 50 сведока, вештачено исто толико компјутера, лаптопа и флеш-меморија. Потврђена оптужница је четврта верзија, јер је Виши суд у Ваљеву три пута наложио допуну истраге. Први пут, тражено је, између осталог, да се појасни како су поједини окривљени прекорачили овлашћења и на основу којих доказа истрага тврди да је један од њих захтевао новац за себе.

Други пут, захтевано је да се саслушају још два сведока, а трећи да се утврди како су двојица окривљених нанели штету набавком бојлера по ценама знатно већим од тржишних.

ЖАЛБА

Против решења Ванрасправног већа Вишег суда у Ваљеву о потврђивању оптужнице, дозвољена је жалба Апелационом суду у Београду у року од три дана. У току је, сазнајемо, финансијска истрага, како би се утврдила остварена имовинска корист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)