ЈА САМ ЛОПОВ, АЛИ НЕ И УБИЦА: Алан Циглер о злочину за који је оптужен са Чаба Дером, каже - Извињавам се породици Небојше Марковића (ФОТО)

С. Ј. М.

08. 02. 2021. у 18:46

ЈА сам лопов и цео живот сам крао, јер нисам знао како другачије да зарадим за живот.

ЈА САМ ЛОПОВ, АЛИ НЕ И УБИЦА: Алан Циглер о злочину за који је оптужен са Чаба Дером, каже - Извињавам се породици Небојше Марковића (ФОТО)

Фото: Д. Миловановић

Али нисам убица. Тешко ми је што сам био учесник догађаја у којем је човек изгубио живот. Знам да његову породицу то много не занима, али желим да им изјавим саучешће и извиним се што сам дозволио да будем умешан у то убиство.

Ово је износећи одбрану у Вишем суду у Београду казао Суботичанин Алан Циглер, претходно негирајући кривицу за тешко убиство на подмукао начин Небојше Марковића у саизвршилаштву са суграђанином Чаба Дером 5. јануара 2019. године. Обојица се терете и за недозвољено поседовање и ношење оружја.

Тужилаштво их је оптужило да су у стању урачунљивости и свесни дела дошли у близину Марковићеве зграде и ушли у бели "пунто", паркиран довољно удаљеном месту да не буду уочени. Када је Дер видео Марковића, Циглер је покрено возило и зауставио се пет метара од жртве. Дер је тад изашао држећи у десној руци пиштољ са пригушивачем и испалио у Марковића шест пројектила, од чега су га четири погодила у грудни кош, врат, стомак и потиљак. После тога су побегли до паркинга на Новом Београду где су се раздвојили. Чаба је отишао до свог стана на Врачару, где је оставио капу коју је носио кад је пуцао, а Циглер се аутобусом вратио у Суботицу у стан код пријатеља где је ухапшен. Тада је у чарапи у ормару полиција пронашла пиштољ и четири метка.

Циглер је испричао да Дера познаје из детињства од десете године, да су заједно били и две године у казнено-поправном дому у Крушевцу, али да се последњих 12 година нису виђали, већ само повремено дописивали.

- Кад сам у октобру 2018. године изашао из затвора са Дером сам се видео пет пута, али смо се често чули - казао је Циглер. - Сусрет код убиства десио се случајно. Дан раније сам са пријатељем Гораном Прскалом кренуо у Бугарску да набавимо опрему са којом се може подићи новац са банковних аутомата. Дали смо 5.000 евра за микро камере, лаптоп са посебним програмом, картице са чипом за крађу новца... Новац за опрему тражио сам од пријатеља са Косова који живи у Бечу и он ми је дао 6.000 евра. То смо прошверцовали преко границе и у повратку Чаба ми је послао поруку да свратим код њега у Београд да се видимо, што сам прихватио.

Циглер је казао да су дошли око један сат после поноћи и да је његов пријатељ Прскало наставио пут до Суботице:

Фото: Приватна архива

Убијени Небојша Марковић

- Са Дером и још две девојке отишао сам до неког клуба. Он је у ауту узео кокаин, а те ноћи је пио и много вискија. Девојке су отишле, а ми смо наставили даље и на крају отишли до неког киоска брзе хране да нешто поједемо. Дер је рекао да ће ме возити у Суботицу, па је позвао такси да идемо на Баново брдо где је неколико дана раније оставио аутомобил. Кад смо дошли казао је да ту живи човек који му дугује новац и да жели да га сачека да му тражи те паре. Није хтео да се приближимо згради, јер имају камере. Он је сео на место возача, али није видео улаз у зграду, па је тражио да се заменимо. Ја сам чекајући заспао, кад ме је прибудио и рекао: "Ево тог човека, вози". Кренуо сам, а онда је Дер рекао стани, извукао је торбу која је била позади и изашао. Вратио се после минут и казао ми: "Вози, пуцао сам у њега".

НЕМА ВОЗАЧКУ

ЦИГЛЕР је успричао да он нема возачку дозволу, мада је научио да вози и намеравао је да полаже вожњу. Казао је да нема много искуства, јер је више од 20 година провео у затвору и да је можда возилом укупно прешао 100 километара у животу.

Циглер каже да му је Дер говорио куда да вози, да је пиштољ држао у крилу и да му је тражио да никоме ништа не прича:

- Кад смо стигли до неког паркинга хтео је да бежимо заједно, али сам одбио и ту смо се растали. Ја сам узео такси до центра, шетао Кнез Михајловом, седео у ресторанима и пио сок. Увече сам купио карту и аутобусом отишао у Суботицу. Нисам отишао кући да моја супруга не примети да сам узнемирен, јер бих јој онда морао све испричати, већ сам отишао код Горана и ту су ме ухапсили. Немам никакве везе са нађеним пиштољем и не знам чији је.

Оптужени каже да је полицији испричао све што зна и адресу где је Дер живео и у договору са инспекторима му писао поруке.

- Немам никакве везе са тим што је Чаба учинио, нити сам знао шта ће урадити. Мислио сам да би могао да нападне тог човека, али нисам ни помислио да ће га убити. Ништа нисам пријавио полицији, јер сам се плашио да може да науди мени или мојој жени, а и мислио сам да ми неће веровати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)