ОСТАЈУ У ПРИТВОРУ: Шефови ОВК се жалили на одлуку о одбијању укидања притвора

Танјуг

05. 02. 2021. у 16:27

БРАНИОЦИ некадашњег главног команданта ОВК и председника тзв. Косова Ташима Тачија и осталих оптужених шефова те паравојске жалили су се на одлуку судије за претходни поступак који је одбио да им укине притвор и одобри одбрану са слободе.

ОСТАЈУ У ПРИТВОРУ: Шефови ОВК се жалили на одлуку о одбијању укидања притвора

Фото Ж.Кнежевић

Адвокати Тачија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија уложили су жалбе у среду, 3. фебруара, док је адвокат Кадрија Весељија то учинио два дана раније.

Поводом њихових жалби данас је председница Специјализованих већа Косова са Седиштем у Хагу Екатарина Трендафилова именовала трочлани судски панел који ће одлучивати о жалбама све четворице оптужених.

То су судије Мишел Пикар, Каи Амбос и Нина Јргенсен, објављено је на сајту Специјализованих већа.

Пре него што панел донесе одлуку о жалбама, позваће Специјализовано тужилаштво Косова да се о њима изјасни писаним путем.

Судија за претходни поступак је 22. јануара одбио захтев бранилаца Тачија и осталих за привремено пуштање на слободу, јер сматра да само притвором могу да се отклоне ризици од њиховг бекства, опструкције поступка, утицања на сведоке и чињења нових кривичних дела.

Фото: Принсктин

Браниоци оптужених су тражили њихово пуштање из притвора и одбрану са слободе нудећи гаранције да неће побећи, тражећи замену притвора за кућни притвор и друге мере, међутим судија сматра да то није довољно.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године.

Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени је за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни уцесници у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)