СТАНАРИ ИСТЕРУЈУ ПРАВДУ: Два месеца после експлозије у ужичком насељу Крчагово покренут поступак против директора АД "Ужице гас"

Н. ЈАНКОВИЋ

05. 02. 2021. у 07:39

ТАЧНО два месеца после експлозије гаса у стамбеној згради у ужичком насељу Крчагово, Основно јавно тужилаштво покренуло је преткривични поступак против Милана Секулића, директора АД "Ужице гас" због тешког дела против опште сигурности.

СТАНАРИ ИСТЕРУЈУ ПРАВДУ: Два месеца после експлозије у ужичком насељу Крчагово покренут поступак против директора АД Ужице гас

Један од станова оштећених у екплозији / Фото Н. Ј.

Станари зграде истичу да то није све, они кажу да ће бити истрајни у утврђивању кривичне одговорности свих умешаних у овај случај, као и у намери да им материјална и нематеријална штета буду у потпуности надокнађене.

- Кривични поступак је покренут после два месеца. У међувремену, ЈКП "Стан" је у потпуности реконструисао један, а у току су радови у још три уништена стана. Преостало је да се обнове фасада и уништени ходници - каже Невенка Ристановић, власница стана у Улици Милоша Обреновића. - Ми очекујемо фер поступак и утврђивање пуне кривичне одговорности свих умешаних у овај случај, укључујући и управника зграде, који се није одазвао на десетине наших позива и пријава да гас цури, уочи експлозије.

Након што су дочекали покретање преткривичног поступка, станари очекују исход друге процедуре, за надокнаду нематеријалне штете. Свој предлог о вансудској нагодби, упутили су Граду Ужицу и фирми АД "Ужице гас".

- Очекујемо позитиван одговор, а ако га не буде, уверени смо да ћемо на суду остварити своја права - истичу станари. - Када је о кривичној одговорности реч, јасно је да овај пут само пуком срећом није било људских жртава. Ми желимо да знамо да се овакав инцидент неће поновити нигде у Ужицу.

"Новости" су обелоданиле сазнања да гасне мерно-регулационе станице, власништво АД "Ужице - гас", немају грађевинске, а самим тим ни употребне дозволе. То је случај и са МРС "Сењак", која гасом снабдева зграду у којој се експлозија догодила. Пријава о овим чињенцама прослеђена је инспекцији при Министарству енергетике које је дужно да реагује по хитном поступку, али се то до данас није десило.

СУМЊЕ О КОРУПЦИЈИ

"НОВОСТИ" су пре два месеца обелоданиле и сумње о корупцији приликом оснивања АД "Ужице гас", као и приликом конверзије градских котларница на гас. Ова сазнања предмет су кривичне пријаве против некадашњег градоначелника Тихомира Петковића, власника МПП "Јединства" Миће Мићића и повезаних лица. Кривична пријава је из ужичког тужилаштва 2. новембра прослеђена Посебном одељењу за сузбијање корупције при Вишем јавном тужилаштву у Краљеву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)