СУЂЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ОВК: Чак 71 заштићени сведок против Тачија и осталих

Танјуг

03. 02. 2021. у 00:37 >> 00:39

ОЧЕКУЈЕ се да ће 71 заштићени сведок сведочити у Специјалном суду у Хагу у случају против вођа тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

СУЂЕЊЕ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ОВК: Чак 71 заштићени сведок против Тачија и осталих

Фото Ж.Кнежевић

Њихова сведочења неће бити приказана јавности ни њихов идентитет, пише “Бота сот” и наводи да адвокат бившег председника тзв.Косова Хашима Тачија, Дејвид Хупер, оспорава начин на који је Специјални суд поставио те сведоке.

Хупер је уложио суду примедбу да претпретресни судија није појединачно проценио околности за сваког сведока, већ да је одлуку донео уопштено, за све сведоке, и да се, како је навела Тачијева одбрана, ослањао на "субјективни страх уопштен у неоснованим изјавама".

Овај аргумент одбране оспорило је Специјализовано тужилаштво, истичући да је судија појединачно проценио да ли је обелодањивање сведока део ризика и да се адвокат Хупер нетачно позивао на наводне чињенице.

Према Хуперу, таква одлука претпретресног судије није узела у обзир принцип пропорционалности мера заштите сведока и на тај начин значајно утицао на способност одбране да ефикасно истражује доказе на суду.

“Довољно је рећи да Тачијева одбрана погрешно представља побијану одлуку, тврдећи да претпретресни судија није правилно проценио пропорционалност “, каже се на крају документа који је издао Специјални суд.

Иначе, претпретресни судија успротивио се пре неколико дана захтевима одбране Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија за привремено пуштање из притвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)