СВЕДОЧЕЊА И ВИДЕО-ЛИНКОМ: Адвокат Денис Бећирић тражиће статус посебно осетљивог сведока за малолетну девојку која терети Мику Алексића

С. Ј. М. - Б. Б.

26. 01. 2021. у 22:00

МАЛОЛЕТНА девојка (17), која је уз Милену Радуловић и Иву Илинчић недавно пријавила редитеља и власника школе глуме "Ствар срца" Мирослава Мику Алексића за сексуално узнемиравање, неће још бити саслушана у Вишем тужилаштву, јер најпре мора да "прође" неуропсихијатријско вештачење.

СВЕДОЧЕЊА И ВИДЕО-ЛИНКОМ: Адвокат Денис Бећирић тражиће статус посебно осетљивог сведока за малолетну девојку која терети Мику Алексића

Фото: Милена Анђела

Како нам каже њен пуномоћник, адвокат Денис Бећирић, то није нешто специфично у овом случају, то је уобичајена процедура када је реч о малолетницима.

- Вештачиће је комисија у којој су психијатар и психолог - каже нам Бећирић. - Ако оцене да је способна, она може да буде саслушана у тужилаштву. Колико знам, вештаци којима налог за то даје тужилаштво, још нису долазили код ње.

Бећирић наводи да ће за ову малолетницу у истрази, а евентуално и после, на суђењу, тражити статус посебно осетљивог сведока:

- То значи да ће тужилац да је саслушава путем видео-линка. Она ће бити у другој просторији и неће имати контакт ни са Алексићевим браниоцем, али ни са својим пуномоћницима, како јој не би сугерисали одговоре.

Према најавама, у четвртак се настављају саслушања у тужилаштву, а исказ би требало да да једна од оштећених девојака и једна само као сведок. Тако ће, практично, у истрази започети и узимање изјава од сведока. Ако се процени да је потребно, урадиће се и вештачења осумњиченог, али и осталих оштећених.

Док траје истрага, како је саопштила Алексићева супруга Биљана Машић, њихова школа глуме "Ствар срца" неће радити до даљег. Машићева је у понедељак по подне окупила родитеље полазника и после десетоминутног састанка и наводно их обавестила о томе.

У уторак је саопштењем реаговао и Зоран Пашалић, заштитник грађана, који је Министарству просвете упутио иницијативу за измену важећих прописа из области образовања и васпитања. То значи да би школе глуме, страних језика, плеса, сликања и разне уметничке радионице убудуће требало да буду "под лупом" просветне инспекције.

- Иницијатива предвиђа да надлежност просветне инспекције и педагошког надзора, поред државних и приватних предшколских установа, основних и средњих школа, факултета и виших школа, буде проширена и на привредне, субјекте који се баве образовањем - саопштио је Пашалић. - Неопходно је проширити надлежност просветне инспекције и стручног надзора и на привредне субјекте који су у делатности образовања, а нису обухваћени Законом о основама система образовања и васпитања, ради једнаке заштите права и интереса деце и ученика у образовању.

КОНТРОЛА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

КАКО се наводи у саопштењу Зорана Пашалића, предложене измене прописа требало би да се односе на образовање, које привредни субјекти обављају као своју основну, али и као споредну делатност.

- Ситуација у којој ­цела једна група привредних субјеката може да спроводи различите облике образовно-васпитног процеса, независно од законом регулисаног система образовања и васпитања и без надзора и контроле поменутог система, може да доведе до многих нежељених последица - навео је Пашалић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)