СПРЕЧИЛИ ГА ДА ПОНОВО УБИЈЕ? Како су црногорске службе дошле до осумњиченог за ликвидацију Александра Шарца

З. УСКОКОВИЋ - С. ЂОКИЋ

22. 01. 2021. у 21:17

КРАЉЕВЧАНИН Лазар Илић (23), осумњичен да је 17. октобра прошле године у подземној гаражи Тржног центра "Ушће" у Новом Београду смртно ранио Александра Шарца, ухапшен је у петак у Будви.

СПРЕЧИЛИ ГА ДА ПОНОВО УБИЈЕ? Како су црногорске службе дошле до осумњиченог за ликвидацију Александра Шарца

Фото: В.Н.

Он је приведен, како сазнајемо, са лажним документима и то у тренутку док се припремао да изврши нову ликвидацију!

Према незваничним сазнањима, до којих су дошле "Новости", припадници црногорске службе безбедности и полиције лоцирале су и ухапсиле Илића, захваљујући томе што су пратили кретање и контакте Вељка Беливука и Марка Миљковића Марета, као и Радоја Звицера, наводног вође "кавачког клана" код кога су они боравили.

Током поподнева ова престоница црногорског туризма била је готово у потпуној блокади! Засад се не објављује име човека који је био на мети, али су извори из црногорске полиције навели да је спремано убиство безбедносно интересантне особе.

Десетак полицијских аутомобила нешто пре 14 часова блокирало је кварт око зграде Сунца, недалеко од градског гробља. Упали су у један од штек-станова и ту пронашли Илића, са фалсификованим документима. На основу ДНК и отисака прстију врло брзо је утврђено да за њим постоји црвена међународна потерница због убиства у Београду. Поред Илића, како сазнајемо, приведена је још једна особа, која је са њим била у стану.

Будва је пуна два сата била под блокадом, а полицијска патрола контролисала је све аутомобиле на улазу у град код хотела "Парк", док је друга била на заобилазници. Из будванске полиције нису желели да дају никакве информације док акција траје, и да је све повезано са дешавањима у Тивту, односно са Беливуком и Звицером.

Управа црногорске полиције саопштила је раније да је у координацији са Специјалним државним тужилаштвом (СДТ) ухапшено више особа које су намеравале да почине тешко кривично дело, односно убиство члана организоване криминалне групе. Убрзо је обелодањено име Вељка Беливука као могуће мете. Наводно, ово убиство је требало да се "одради" у Тивту, где Беливук и Миљковић бораве као Звицерови гости, у которском насељу Кавач.

У току је истрага да ли је требало да буде убијен још неко поред Беливука. Напад на њега откривен је у тренутку када се спремао да се домогне аеродрома у Тивту и отпутује. Наводно, требало је да се врати у Београд, одакле је у недељу 17. јануара и стигао у Црну Гору.

Све време његовог боравка на приморју био је под "лупом" безбедносних структура те земље. Наводно, припадницима Агенције за националну безбедност непрестано су били на оку.

- Тако је и откривен осумњичени за убиство у Београду - наводи извор "Новости" из безбедносних структура. - Ухваћени су одређени контакти који су повезали Звицера, Беливука, Миљковића и Илића.

У току је и истрага када је Лазар Илић стигао у Црну Гору и ко му је помагао у скривању. Истражује се улога Радоја Звицера у томе, јер је он из Украјине у родни крај стигао пре два месеца. У Кијеву је био тешко рањен. За напад на њега осумњичена су и ухапшена двојица држављана Србије и двојица Црногораца. Међу њима и један Нишлија, за којим је расписана потерница због убиства Звицеровог кума Марка Вуковића у Новом Београду пре тачно годину дана.

Беливук и Миљковић су допутовали у Црну Гору баш у време годишњице тог злочина, 17. јануара. Два дана касније даван је помен Игору Дедовићу, наводном вођи "шкаљарског клана" и његовој десној руци Стевану Стаматовићу, који су брутално ликвидирани 19. јануара прошле године у једном ресторану у Атини. Сумњало се да иза тога стоје припадници "кавачког клана" и да је реч о освети за убиство "кавчанина" Владимира Рогановића у Бечу децембра 2018. године.

ОСТАВИО ДНК НА ПИШТОЉУ

ШАРАЦ је у тржни центар дошао блиндираним црним "мерцедесом" и на себи је имао панцир. У моменту кад се враћао према возилу, нападач му је пришао са леђа и из пиштоља са пригушивачем испалио му два хица у главу, наневши му тешке телесне повреде. Шарац је пао, а убица је побегао. На себи је имао црвену јакну, качкет и хируршку маску на лицу, а медији су објавили и снимак на којем се види осумњичени, који је бежећи одбацио пиштољ на излазу из гараже. Шарац је преминуо девет дана касније. Након пуцњаве, нападач је побегао из гараже, а полиција је убрзо пронашла оружје. На основу материјалних трагова, тачније ДНК, који су пронађени на пиштољу, идентификован је осумњичени за убиство. Лазарев отац је неколико дана пре него што је Шарац убијен, полицији пријавио нестанак свог сина. Оперативни подаци показују да је у циљу скретања тока истраге осумњичени намерно из јавности нестао неколико дана пре егзекуције у ТЦ.

ОСМОРИЦА ПРИВЕДЕНА НА САСЛУШАЊЕ

ПРЕМА незваничним сазнањима, до сада је због догађаја у Тивту и Будви, према незваничним сазнањима, приведено осам особа, а међу њима има и страних држављана. У току су саслушања, а очекује се да изјаву да и Вељко Беливук и његов пријатељ Марко Миљковић.

Међу приведенима су Радован Станишић и Миле Јовановић.

ДОСИЈЕ

ЛАЗАР Илић је одраније познат полицији. У дебелом досијеу осумњиченог издвајају се крађе, тешке крађе, нелегално држање оружја, наношење лаких телесних повреда, а углавном је обијао трафике и крао возила. Наводно, припада и одређеним навијачким круговима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)