ПРЕСУДА ЗА ЧЕТИРИ СМРТИ У СРЕДУ: Завршне речи на суђењу Николи Михаиловићу због несреће на Ибарској магистрали

С.Ј.М.

25. 11. 2020. у 19:42

ПРЕСУДА Николи Михаиловићу због саобраћајне несреће на Ибарској магистрали у августу прошле године, када су погинули Катарина Иванковић, Александар Саватић, Ђорђе Белушевић и Ђорђе Суботић, биће изречена у среду.

ПРЕСУДА ЗА ЧЕТИРИ СМРТИ У СРЕДУ: Завршне речи на суђењу Николи Михаиловићу због несреће на Ибарској магистрали

Фото: Н. Скендерија

Заменик тужиоца Зоран Николов затражио је јуче у завршној речи да се Михаиловић осуди по закону и да му се пет година забрани да вози.

У том удесу код места Жупањац, који се догодио после поноћи између "бмв" који је возио Никола и такси "дачије", којом је управљао Саватић још двоје путника Стефан Стевановић и Кристина Васиљевић теже су повређени, а лакше повреде су имали Стефан Матовић и Стефан Ивановић.

- Из доказа јасно произилази да је Михаиловић извршио кривично дело тешко дело против безбедности саобраћаја. Имао је 1,36 промила алкохола у крви и возио је "бмв" у тешко алкохолисаном стању. На тој деоници пута ограничење је 50 километара на час, а он је возио 117 км/х. Имао је више пропуста од возача "дачије" и није уопште реаговао да би избегао несрећу или смањио њене последице - рекао је тужилац.

КАЈАЊЕ

ПУНОМОЋНИЦИ оштећених сматрају да нема искреног кајања Николе Михаиловића, јер су изостали контакти са породицама погинулих и да је његово кајање срачунато да добије мању казну. С друге стране његова мајка Зорица Михаиловић каже да и они због свега проживљавају драму:

- Нама је заиста жао због ове трагедије. Никола ме питао: "Зашто сам ја преживео?" Оца тог детета што је тешко повређен увек у суду питам како је и да ли се опоравља. Шта да кажем очевима који су изгубили децу? Шта могу да их питам? Знам како им је. И ја сам могла да будем у истој ситуацаји као они. Они су сви деца, а ово је била несрећа за све нас.

Браниоци су тражили да се Михаиловић ослободи и да му се укине притвор или замени кућним са наногвицом.

- Саобраћајни вештаци су рекли да је опасну ситуацију изазвао возач "дачије" који се без заустваљања са споредног укључио на главни пут, а да је окривљени допринео удесу - казао је у завршној речи Михаиловићев бранилац Дарко Комненић, наводећи да одбрана не спри његову алкохолисаност и превелику брзину. - Несумљиво је утврђено да временски Никола није могао да реагује на изненадну препреку на путу и избегне несрећу. Заустављање је било немогуће, јер је "дачију" могао да уочи тек две или три секунде пре удеса. До несреће би дошло и да је возио 50 километара на час.

Иако је тужилац рекао да се Михаиловић не каје, Комненић тврди да он у себи носи велику бол и муку и да о несрећи није могао да говори, па се зато у истрази бранио ћутањем, а на суђењу је све испричао и његова одбрана се подудара са налазом вештака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)