У ВЈТ ТРИ СЛУЧАЈА ПРОСТИТУЦИЈЕ: Суботички ђаци упознати са проблематиком трговине људима

Ј. Л.

16. 10. 2020. у 17:04

У ПОСЛЕДЊИХ годину и по дана у Вишем јавном тужилаштву у Суботици било је три предмета за кривично дело трговина људима, што је десетина од укупних случајева у нашој земљи – речено је данас поводом Европског дана борбе против трговине људима (18. октобар).

У ВЈТ ТРИ СЛУЧАЈА ПРОСТИТУЦИЈЕ: Суботички ђаци упознати са проблематиком трговине људима

Фото: Depositphotos

- Од три предмета један је правоснажно окончан осуђујућом пресудом на пет година затвора, други предмет очекује доношење првостепене пресуде у наредих месец дана, док је трећи започет јуче, против лица које је приведено из Казнено-поправног завода у Сремској Митровици – објашњава Бранислав Ранков, заменик Вишег јавног тужиоца. - Најчешће жртве трговине људима су особе које су сексуално експлоатисане и сва три предмета која води Више јавно тужиластво у Суботици жртве су особе које су сексуално експлоатисане, док су извршиоци кривичног дела макрои који их применом силе, претњи или на други начин натерају да се баве проституцијом. 

Што се тиче целе Србије, има око 30 кривичних пријава за кривично дело трговина људима, а ту проблематику највише имају Врање, Сремска Митровица, Београд, Нови Сад и Суботица.

Поводом Европског дана борбе против трговине људима, Локални тим представио је активности – једна је управо анкета међу школском децом, која су најрањивија категорија.

По речима директорке ОШ „Сечењи Иштван“, Весне Вајс, с обзиром на то да су једна од највећих школа, али и да се налазе у близини границе, посебну пажњу посвећују едукацији деце како не би постали жртве трговаца људима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)