"БРАНИО ЈЕ СРБИЈУ ТОКОМ НАТО АГРЕСИЈЕ" Потресна исповест мајке пилота Дејана Крсника - неколико сати пре трагедије јој послао поруку

Новости онлајн

27. 09. 2020. у 19:46

- КАДА смо чули за пад авиона и да постоји могућност да се пилот катапултирао, молили смо се да је наш Дејан жив. Па нека су му и обе ноге поломљене, гурали бисмо га у колицима, али само да буде жив!

БРАНИО ЈЕ СРБИЈУ ТОКОМ НАТО АГРЕСИЈЕ Потресна исповест мајке пилота Дејана Крсника - неколико сати пре трагедије јој послао поруку

Фото: АП Пхото/Дарко Војиновић/Министарство одбране

Овим речима почиње своју исповест Милијана Крсник, мајка мајора Дејана Крсник (49), који је прекјуче пре подне погинуо приликом пада летелице Војске Србије, авиона МиГ-21 у селу Брасине код Лознице. Тада је страдао и његов колега Звонко Васиљевић (43). Неутешна жена се присећа последње поруке коју је у петак ујутро, неколико сати пре трагедије, добила од сина.

- На Вајбер ми је послао фотографију из авиона, са кацигом, кисеоником. Написао је да ће летели и изнад Краљева, где живимо његов отац и ја - плачним гласом прича мајка.

Чим су чули да је пао МиГ-21, Стјепан и Милијана су знали да је њихов јединац у њему, јер је он током целе каријере летео искључиво у овом типу суперсоничног авиона. Наду да Дејан није страдао подгрејавала је вест да се један пилот катапултирао. Међутим, касније ју је позвао Дејанов командант из Батајнице, али није имао снаге да јој било шта каже.

Фото: В. Митрић

Остаци авиона

- Када сам на вратима угледала Дејановог класића Аца и команданта са Лађеваца, било ми је јасно... Није требало ништа да кажу ни мени ни супругу... Знали смо да се обистинило оно најгоре. Да се наш Дејан неће вратити са лета. С тим страхом смо живели стално... Вероватно се авион приликом пада запалио, а њих двојица су изгорели. Верујем да су страдали да авион не би пао на куће, и тако спречили цивилне жртве - неутешна је мајка пилота Кресника и додаје да су њен супруг, снаха и унук отишли на Батајницу да преузму све Дејанове ствари.

Њен јединац је, прича, још као дете, док су живели у Загребу, желео да буде пилот. Завршио је средњу ваздухопловну школу у Земунику, кренуо на академију, али је због ратног вихора у Хрватској школовање наставио у Рајловцу код Сарајева. И ту су га омели оружани сукоби, па је школовање наставио у Подгорици, да би након тога службу започео у Приштини. Небо и грађане Србије бранио је и током НАТО агресије 1999. године.

- Мој син је целог века летео на МиГ-21. Не што је у питању мој Дејан, али је заиста био врхунски пилот. Пилотчина, како су и његови пријатељи имали обичај да кажу - додаје несрећна мајка.

Дејан се приближавао пензији. За мало више од два месеца, тачније 6. децембра, имао би пуних 40 година стажа. У пензију је требало да оде 28. маја наредне године, на свој 50. рођендан.

- Пилота Звонка, који је страдао са њим, обучавао је. Имао је обичај да, како они у авијацији зову те млађе пилоте, још само "пајсера" обучи и оде у пензију. Ипак, није намеравао да престане са летењем. Планирао је да у Вршцу на Пилотској академији настави да обучава младе. Ту академију похађа и његов 20-годишњи син јединац, мој унук - прича мајка тужним гласом.

Фото приватна архива

Дејан и Звонко

Дејану су она и отац дали кућу у околини Краљева, и он је почео да је сређује. Желео је да када оде у пензију више времена проводи доле, у близини родитеља, Милијане, која је некада као медицинска сестра радила и у загребачкој болници "Ребро", и Стјепана, потпуковника у пензији.

- Страшно је када родитељ надживи дете. Имали смо стан у Загребу, али смо остали без њега. Овде немамо ни стан, обоје смо болесни. Имам рак, супруг је оперисан. Дејан нам је давао снагу за живот - каже неутешна Милијана, мајка пилота Дејана Крсника.

Авион није полетео неисправан

Зоран Бисерчић, пуковник у пензији, изјавио је јуче да узроци те несреће могу бити различити, али да сигурно не може бити да је авион полетео неисправан.

- Узроци пада се утврђују, то раде врло стручне комисије. Увек се формирају две или више комисија. Који су могући узорци - могу бити квар авиона, може бити неки поступак, као и код саобраћајних несрећа. Сигурно не може бити да је авион полетео неисправан - рекао је Бисерчић за ТВ "Прву".

Фото: В. Митрић

Кратер од авионског пада

Он је оценио и да не постоји људска грешка, па поменуо и Ајртона Сену.

- Једноставно - сплет околности, деси се. Толико је ризичан посао да постоји хиљаду фактора, а да би авион полетео то мора да потпише чак осморо људи, а последњи у том низу је и сам пилот - рекао је Бисерчић.

Истражује се узрок

У међувремену, надлежни органи истражују узрок пада летелице. Истрагу, осим Вишег тужилаштва у Шапцу, спроводе и две комисије Војске Србије које на терену раде на расветљавању околности погибије двојице пилота. Министар одбране Александра Вулин је рекао да "не може да их пожурује", али да ће чланови комисија дати све од себе и да ће налазе прво доставити надлежном тужилаштву. Министар одбране је навео да авион није имао црну кутију, као и да је у питању био редован летачки задатак. Према његовим речима, ниједан војни авион не може да полети "а да нема пет потписа", и то потписе четири механичара и других који проверавају авион, а пети је потпис самог пилота.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)