ВЛАДИМИР УБИО, ПА ЗАПАЛИО БРАТА: Ево шта се десило пре злочина у Нишу, каменом га ударао у главу

Новости онлине

11. 09. 2020. у 18:30

НИШЛИЈА Владимир Динић (33), који је 26. децембра прошле године убио, а затим запалио свог брата од стрица Славољуба (51), на основу споразума о признању кривице осуђен је на 15 година затвора што је максимална казна коју Кривични законик прописује за ово кривично дело.

ВЛАДИМИР УБИО, ПА ЗАПАЛИО БРАТА: Ево шта се десило пре злочина у Нишу, каменом га ударао у главу

Фото: Ј. Ћосин

Међутим, против Динића је 12. јуна ове године, када је ухапшен, поднета кривична пријава за тешко убиство за које је прописана робија од десет година до доживотне.

Након спроведене истраге Више јавно тужилаштво 14. августа подигло оптужницу против Владимира, али је његов злочин преквалификовало у обично убиство за који је предвиђена блажа казна. Истог дана, он је са тужилаштвом закључио споразум о признању кривице на основу кога га је судија за претходни поступак Вишег суда у Нишу 21. августа осудио на петнаестогодишњу робију.

Како се наводи у образложењу судске одлуке у коју је Телеграф имао увид, Владимир је у урачунљивом стању лишио живота брата због спора око имовине.

- Окривљени је Славољуба позвао телефоном који је купио на ауто пијаци, и казао му да жели да од њега купи џип „сузуки“ који је он огласио на продају, па су се договорили да се нађу у насељу Чалије код ресторана „Лион“, како би испробали возило. Славољуб је око 21 сат возилом дошао на договорено место, а када је окривљени Владимир сео на место сувозача, кренули су ка Каменичком Вису. Између њих је дошло до вербалне расправе око куће у Илинденској улици, а поводом судског поступка који је Славољуб покренуо против Владимировог оца. На Каменичком Вису оштећени је скренуо с пута и зауставио возило код излетишта Дабило и из касете испред сувозачевог седишта извадио нож, ставио га окривљеном испод грла и казао:  "Колико сад можеш да ми понудиш?" Окривљени му је одгурнуо руку и узео други, мањи нож који је испао из касете аутомобила и њиме му задао две убодне ране у леву страну врата, ушну шкољку и леви чеони део слепоочнице које су представљале лаке телесне повреде. Међутим, убо га је и у леву страну врата и расекао му југуларну вену, на који начин му је нанео тешку телесну повреду опасну по живот – наведено је у судској одлуци.

- Наставили су да се туку у аутомобилу па је Славољуб успео да изгура Владимира из аутомобила, изашао је за њим, али га је он оборио на земљу. Окривљени је онда Славољубу каменом задао више удараца по глави, преломио му носне кости и разорио леву очну јабучицу услед чега је он преминуо. Затим га је полио бензином који је пронашао у флаши у аутомобилу и запалио га, а његовим возилом се вратио у Ниш и оставио га у Битољској улици где га је полиција сутрадан пронашла – наводи суд.

Фото: Ј. Ћосин

Судија за претходни поступак прихватио је споразум о признању кривице јер је установио, како се наводи у одлуци, да се оно поклапа са доказима прибављеним током истраге. Истим споразумом предвиђено је да се Славољубова мајка Љубинка и његове ћерке упуте на парницу ради остваривања имовинско правног захтева према Владимиру, а он је обавезан да Вишем јавном тужилаштву плати трошкове у износу од 567.685 динара.

Славољубова мајка Љубинка казала је да је незадовољна пресудом јер сматра да је Владимиру изречена блага казна за монстроузан злочин над братом.

- Жао ми је што нисам имала прилику да му се у судници обратим и питам зашто ми је убио сина јединца – казала је Љубинка и најавила да неће одустати од борбе за, како је навела, правду за свог сина.

Међутим, како је наведено у пресуди, право на жалбу имају само окривљени Владимир и Више јавно тужилаштво, а не и Љубинка која једино може да у парници гони синовљевог убица ради надокнаде штете.

Како даље наводи Виши суд, окривљени Владимир је испустио нож јер се Славољуб бранио.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)