ОЧЕКИВАЛИ СМО ДА ПАДНЕ ПРВА ПРЕСУДА: Адвокати одбране после одлуке да се понови суђење за убиство Ћурувије

С. Ј. МАТИЋ

09. 09. 2020. у 08:05

ОЧЕКИВАЛИ смо да падне првостепена пресуда четворици оптужених за убиство Славка Ћурувије, јер је незаконита.

ОЧЕКИВАЛИ  СМО ДА ПАДНЕ ПРВА ПРЕСУДА: Адвокати одбране после одлуке да се понови суђење за убиство Ћурувије

Фото П. Митић

Судско веће Специјалног суда је у пресуди увело Н. Н. лице зато што током суђења нису могли да утврде да су Ромић и Курак непосредни извршиоци, а морали су да их осуде.

Притом је потпуно нејасно да ли је то Н. Н. лице подстрекач или човек који је пуцао, или је реч о две особе.

Овако, за "Новости", одлуку Апелационог суда да се пресуда за убиство Славка Ћурувије укине, а предмет врати на поновно суђење, коментарише Владимир Маринков, бранилац бившег шефа Државне безбедности Радомира Марковића. Он наводи да током суђења Н. Н. никада није поменут.

Фото архива

Мирослав Курак

Првостепеном пресудом Марковић је осуђен на 30 година затвора због подстрекавања на убиство Ћурувије. Шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић је добио 30 година затвора због организовања убиства, а припадници ДБ Ратко Ромић и Мирослав Курак осуђени су на 20 година затвора као саизвршиоци, који су припремили терен Н. Н. особи да пуца у Ћурувију из аутоматског пиштоља. Марковић се налази у затвору у Забели, Радоњић и Ромић су у кућном притвору у Београду, док је Курак у бекству и њему се суди у одсуству.

КОЈА ЈЕ УЛОГА Н. Н. ЛИЦА?

У УКИНУТОЈ пресуди се наводи да су окривљени криви што су 11. априла 1999. по налогу Н. Н. лица и по претходном договору и плану, заједно са Н. Н. лицем убили власника и главног и одговорног уредника "Дневног телеграфа" и листа "Европљанин" Славка Ћурувију, због његовог јавног иступања и критике тадашњих носилаца политичке власти.

За Марковића се даље каже да је након одбијања Легије, план о смакнућу новинара пренео Радоњићу, а овај то договорио са Ромићем, Кураком и Н. Н. лицем. Ромић и Курак су добијали информације о кретању Ћурувије, којег су пратили други припадници ДБ и када је ушао у пролаз зграде где је живео, омогућили су Н. Н. особи да му приђе са леђа и усмрти га са више хитаца.

Адвокат Маринков каже да је Апелација уочила да нема доказа да су се они договорили да се убије Ћурувија, а ако нема договора онда Марковић не може бити осуђен:

- У поновљеном суђењу ћемо се позабавити тим питањима, мада не знам да ли је остала иједна особа коју на те околности можемо да испитамо, пошто је саслушано више од 140 сведока и нико није могао да потврди постојање договора. Једино је Милорад Улемек Легија изјавио да га је Раде Марковић питао да ли би са својим људима могао да убије некога, а он је одговорио да не може сад. Испричао је да је из неког разлога претпоставио да је у питању Ћурувија, док је Марковић негирао да се тај разговор са Легијом икада догодио.

Фото архива

И Зора Добричанин Никодијевић, бранилац Ромића и Радоњића, казала је медијима да је апелација прихватила све жалбене наводе одбране и да она ту више ништа не би додавала.

С друге стране, заступник Славкове деце Јелене и Радета Ћурувије, Слободан Ружић, верује да ће Специјални суд и после поновљеног поступка поново осудити оптужене.

- Суђење ће се поновити само у оним деловима на које је указао Апелациони суд. Не верујем да ће се тај поновљени поступак одужити, трајаће највероватније пет, шест месеци. Специјални суд може да се сагласи са примедбама Апелације, али и не мора, може да остане при свом ставу да је Н. Н. лице пуцало. Апелација сматра да они, иако су дали образложење, нису могли тако да раде и да мимо оптужнице у пресуди уведу ту трећу особу која је пуцала. Ипак, верујем да ће Специјални суд поново осудити оптужене.

Ружић сматра да ће тужилаштво остати при свом ставу у оптужници да је у Ћурувију пуцао Мирослав Курак, мада је отворена и опција да и они промене оптужницу у уведу Н. Н. лице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)