УДАРАЛИ СТЕФАНА ДО СМРТИ: Заказано суђење за убиство осамнаестогодишњег младића из Велике Плане

Ј. ИЛИЋ

24. 07. 2020. у 08:00

ПРЕД Вишим судом у Смедереву, 23. септембра почеће суђење двојици младића из Велике Плане, Николи Б. (20) и Митру П. (20) који се оптужницом Вишег јавног тужилаштва терете за тешко убиство Стефана Филића (18) из Старог Села.

УДАРАЛИ СТЕФАНА ДО СМРТИ: Заказано суђење за убиство осамнаестогодишњег младића из Велике Плане

Никола Б. и Митар П. / Архива

Припремно рочиште за убиство младића заказано је за 23. септембар у 10 часова пред Судским већем судије Оливере Вељковић, потврдила је за "Новости" председница Вишег суда у Смедереву, Слађана Бојковић.

Окривљенима је продужен притвор у коме се налазе од почетка фебруара, и из кога ће бити доведени на главни претрес. Суђење ће, седам месеци од трагедије, по свему судећи, бити отворено за јавност.

Оптужница Вишег јавног тужилаштва терети Николу Б. и Митра П. да су 2. фебруара у Великој Плани, испред клуба "Бродолом", насмрт претукли Филића. Како се у оптужници наводи, окривљени су младићу задали више удараца песницама у главу. Док је лежао на плочнику, према наводима оптужнице, окривљени Никола Б. га је шутнуо ногом у главу. Полиција је стигла два минута касније, а кобни догађај забележила је сигурносна камера клуба "Бродолом". Снимак ће, вероватно, послужити као један од битних доказа на предстојећем суђењу за убиство матуранта.

Према реконструкцији догађаја, те ноћи су окривљени, као и покојни Стефан, били у клубу "Бродолом". Најпре је из клуба изашао Стефан у друштву рођеног брата Андрије (16) и још неколико његових другова. Младићи су се смејали, када су им окривљени Никола Б. и Митар. П. пришли, наводно, мислећи да се смеју њима. Један од окриљених најпре је "ћушнуо" по глави малолетника, који је био са Стефаном. Филић је покушао да смири ситуацију са старијим младићима, али је као одговор добио батине, после којих је био у коми један дан пре него што је наступила смрт.

Стефан Филић / Архива

Према обдукцоном налазу лекара Института за судску медицину, ударац у главу био је фаталан за тешке повреде од којих је Стефан преминуо 30 сати касније.

РОДИТЕЉИ САГРАДИЛИ ПАРК

ШКОЛСКА управа и Стефанови другови су, у знак сећања, посадили дрво у дворишту школе, а један од школских кабинета назван је по њему. Ових дана приводе се крају радови на завршетку "летњег кабинета" у школском дворишту, који је дар Стефанових родитеља школи у знак сећања на Филића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)