СЛУЧАЈ ДУРМИТОР: Пресуда за ношење оружја у уторак

С. Ј. М.

22. 07. 2020. у 14:39

ЗАМЕНИК тужиоца Лепосава Вујановић данас је у Вишем суду у Београду у својој завршној речи затражила да се Милош Ниловић и Митар Муратовић прогласе кривим за недозвољено ношење оружја и да им се одреди одговарајућа санкција.

СЛУЧАЈ ДУРМИТОР: Пресуда за ношење оружја у уторак

Фото: А. Станковић

Они су иначе једини процесуирани од десетак ухапшених пре три године, наводно припадника како их је полиција означила шкаљарског клана, у ресторану "Дурмитор" на Новом Београду. Муратовић је оптужен за пиштољ пронађен у његовој торбици, а Ниловић за пиштољ нађен на поду.

Тужилац је данас казала да су обојица носила по један пиштољ и да је то несумљиво утврђено током суђења:

- Муратовић је у одбрани оба пиштоља преузео на себе. Рекао је да их је пронашао неколико дана раније, да их је држао у гепеку аутомобила замотане у његову или Ниловићеву мајицу, коју је бацио и да су оба била у торбици приликом хапшња, а да је један испао на под кад је пала и торбица. То није логично, јер би онда испало још нешто из торбице у којој су била и два телефона, а полицајци су сведочили да је пронађена затворена. Муратовић после хапшења није потписао потврду да је други пиштољ његов. Ниловић каже да никада није видео тај пиштољ, а како је онда његов ДНК и на пиштољу и на мецима који су били у њему.

Муратовић је раније рекао да је он те поштоље понео да после ручка преда полицији у акцији прикупљања нелегалног оружја, али није стигао, јер је ухапшен у ресторану.

Ниловићев бранилац Војислав Бабић тражио је ослобађање наводећи да се такав пиштољ носи са две руке, а Милош је тад био у мајици и бермудама, па је немогуће да га је носио, а да се не види:

Фото: МУП Србије

 

- За ношење тад тог истог пиштоља тужилаштво је оптужило и Малишу Вучића, али је Апелациони суд обуставио тај поступак, наводећи да ДНК на пиштољу није довољан доказ да би био осуђен за његово ношење. Да је било још нечијих трагова тужилаштво би и њих оптужило - рекао је Бабић, наглашавајући да је због два пиштоља 15 људи било у притвору.

Његова колегиница Јелена Стојић, бранилац Муратвића, казала је да њен клијент ниједном није мењао или околностима прилагођавао одбрану, а да полицајац који је сведочио говорио неистину и да је евидентна била његова нетрпељивост према окривљенима, које је чак назвао убицама, па онда ублажавао те речи.

 

ПОСТОЈИ ЛИ ОДГОВОРНИСТ?

АДВОКАТ Јелена Стојић је казала да Митар Муратовић не може бити одговоран, јер је тад на снази била уредба о предаји неовлашћеног оружја полицији. Навела је да тужилаштво не може да тврди како није имао намеру да га преда, јер је прекопута ресторана полицијска станица, а и Врховни касациони суд каже да се у том периоду намера не може доказивати и да нема кривичне одговорности.

Тужилац Лепосава Вујановић је одговорила да према наредби министарства кривичног гоњења нема само ако је поднет захтев за легализацију оружја или је оно предато и ако је то учињено у прописаном року. У супротном су одговорни. Навела је да две пресуде Апелационог суда то потврђују, а да Касациони суд око тога још није заузео јединствен став и да постије различити примери.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)