СМРТ ПЕТРЕ (2,5) ОТВОРИЛА ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Многи окривљују ЦЗСР, социјални радници питају - где су суд, тужилаштво и полиција?

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

07. 10. 2022. у 08:00

ДА ли је уобичајено да се оцу који има пријаве за породично насиље, забрану приласка супрузи и у процесу је развода брака са мајком детета дозволи да самостално виђа ћерку?

СМРТ ПЕТРЕ (2,5) ОТВОРИЛА ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Многи окривљују ЦЗСР, социјални радници питају - где су суд, тужилаштво и полиција?

ЖРТВЕ Маја Ђорђевић и њен син Михаило убијени у Раковици, Фото П. Милошевић

Да ли супружницима који су злостављали своје брачне партнере треба дозволити да се састају са ћеркама и синовима без контролисаног надзора стручњака?

Ово су само нека од питања која се намећу после трагедије у Вршцу, у којој је отац Марко Будимировић на бруталан начин пресудио најпре својој двогодишњој ћерки Петри, а онда и себи. Кривица је као и много пута до сада пала на социјалне раднике, а многи државни званичници нису се либили да и јавно изрекну оптужбе на њихов рачун, уз напомену да није први пут да су направили огроман пропуст.

Према речима стручњака за социјални рад, да ли ће Центар у оваквим ситуацијама забранити оцу виђање детета, до судске пресуде, да ли ће га дозволити у контролисаним или слободним условима, зависи од процене како ће то утицати на дете. У сваком конкретном случају социјални радник укршта велики број података како би проценио да ли и колики ризик постоји по дете. Није априори забрањено да један од родитеља виђа дете уколико је био насилан према партнеру.

- Иако није директна жртва насиља, али је индиректно трпело и присуствовало насилним сценама, дете може привремено бити склоњено од оца. Пратимо понашање насилника, па ако се процени да лоше утиче на дете, може привремено да му се забрани виђање или да оно буде у контролисаним условима - кажу наши саговорници. - А у неким ситуацијама процена буде да насиље над мајком није оставило трауме на детету, па је виђање слободно. Увек је интерес детета на првом месту, а сваки случај је специфичан и свака одлука социјалног радника мора детаљно да буде образложена.

С друге стране, они наводе и да уколико је суд изрекао условну казну, а не затвор, значи да су и они проценили да нема ризика по дете.

- Не можете да одузмете родитељско право ако је угрожавао мајку, а притом никада није угрожавао дете - наводе стручњаци. - Мајка из Вршца је и пре рођења ћерке, како је сама навела, трпела насиље, али се никада није водио ниједан поступак за одузимање родитељског права оцу, који је на крају убио своје дете. Сваки пут када се десе овакви случајеви, сва кривица се свали на центре за социјални рад, али сви заборављају да они немају мандат да одузимају децу родитељима, него нам је, напротив, циљ да их вратимо у функцију, да их народски речено, "поправимо".

Центар за социјални рад у Вршцу, Фото Ј. Б.

Наши закони не прописују ниједан обавезујући третман за родитеље, већ је све на добровољној бази. Чак и када насилник изађе из затвора, после дугогодишњег робијања, то не значи да он неће поновити дело. Неопходни су институционализовани програми да се насилник освести, који код нас не постоје.

- Имамо у пракси често родитеље у кривичним и парничним поступцима, али и поред тога лични односи између родитеља и деце морају да се одржавају. Тек када се утврди да постоји ризик онда се уводи виђање у контролисаним условима, међутим, ову меру на препоруку центра, изриче суд. Она у закону не постоји, већ је изнедрила пракса зарад безбедности деце и спроводи се у потпуно импровизованим условима. То значи да може да се организује у центру, у ресторану, парку... Контролисаним условима мора да присуствује социјални радник.

Да ова мера није најсрећније решење, показује и случај из 2017. године када је Марко Николић испред Центра за социјални рад у београдском насељу Раковица ножем убио бившу супругу Мају Ђорђевић, а претходно удавио четворогодишњег сина Михаила.

Брутално убиство догодило се кад је Марко враћао сина мајци у такозваним контролисаним условима.

Он је тада узео дете да га прошета, потом га убио и мајци бацио тело у наручје. После тога извадио је нож и почео да и њу убада по врату. Од задобијених повреда, она је на месту преминула. Настрадали су тада и социјални радници: једног је посекао по плећки и исекао му два прста, а други је остао без половине образа.

ЈАНКОВИЋЕВА: "ЦРВЕНИ АЛАРМ" ЗА СВЕ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је последње убиство у Вршцу, у којем је отац убио двогодишњу ћерку, један од најпотреснијих случајева у историји породичног насиља и нагласила да смо дошли до тачке где "црвени аларм" упозорава да је крајње време да сви надлежни у систему хитно реагују.

Фото Танјуг

Она је поручила да је неопходно да се случај детаљно анализира и покрене питање конкретне одговорности, имајући у виду да је мајка девојчице покренула законске механизме за заштиту, како се наводи у медијима, али да је супруг насилиник убио дете.

- Ово није први случај са фаталним исходом, због чега се сви морамо запитати шта не функционише и шта као друштво морамо да урадимо да би се стање поправило - казала је Јанковићева.

МИХАЈЛОВИЋЕВА: НИЈЕ ПРВИ ПРОПУСТ

Потребно је спровести надзор, истрагу и контролу рада институција у вези са трагедијом у Вршцу, како би се спречили слични пропусти у центрима за социјални рад, рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност.

Фото Танјуг

- Држава је урадила много тога, пре свега када је реч о унапређењу законског оквира, обуке свих у ланцу који се баве борбом против насиља у породици, мислим на полицију, судове, центре за социјални рад. Нажалост, показује се да постоје пропусти у центрима за социјални рад и ово није први пут. Сећамо се када је пре неколико година отац бацио дете на бетон у Раковици.

Она је навела да су неопходни надзор и истрага да би се утврдило ко је заказао и како би се пропусти исправили.

ЗАКАЗАО ЦЕО СИСТЕМ

ЦЕНТРИ за социјални рад више не могу сами да решавају проблеме. Неопходни су нам нови закони и системска решења. Када се догоди трагедија, сва кривица свали се на социјалне раднике, а где су суд, тужилаштво и полиција - пита се Мирјана Вељовић, председница Синдиката запослених у социјалној заштити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

Тим Николе Јокића у финалу Западне конференције "помео" је Лос Анђелес лејкерсе, а звезда "језерџија" је том приликом у потпуности разочарала. И направила потом корак који је многе изненадио.

26. 05. 2023. у 22:35

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (6)