ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА: Ухапшено 330 људи, Западни Балкан чвориште за трговину оружјем

Novosti online

28. 09. 2021. у 19:06

У ВИШЕДНЕВНОЈ акцији Европола у којој је учествовало 27 земаља укључујући и Србију, а коју су подржали Евроџаст, Фронтекс и Интерпол, ухапшено је 330 особа.

ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА: Ухапшено 330 људи, Западни Балкан чвориште за трговину оружјем

Foto: Printskrin El Día

Акција је била усмерена на илегалну миграцију, трговину дрогом и ватреним оружјем.

У акцији је учествовало скоро 11.000 полицајаца на терену који су претражили 724 локација, испитали 33.428 особа и проверили 22.605 возила, објављено је на сајту Европола.

Заплењено је 154 комада ватреног оружја, 57 ручних граната и експлозива, 2.125 комада муниције, 719 килограма канабиса и 920 стабљика марихуане.

Истрага је довела до откривања низа кривичних дела у вези са омогућавањем илегалне имиграције и сродних кривичних дела и законских прекршаја, попут превара са визама.

Покренуто је 37 нових истрага.

Foto PU Bijeljina

Како се наводи, регион Западног Балкана кључно је чвориште за трговину ватреним оружјем у ЕУ.

Вишенационалне криминалне групе оружје набављају углавном из земаља западног Балкана, где су они са искуством у руковању ватреним оружју широко доступни. Оружјем се затим тргује у ЕУ, углавном у Белгији, Француској, Немачкој, Шпанији и Холандији.

Европол наводи да је нелегална трговина оружјем уско повезана са кријумчарењем дрога, посебно са кријумчарењем кокаина. У неким случајевима криминалне мреже размењују оружје за дрогу.

Такође, користе оружје да стекну и задрже контролу над уносним тржиштима дрога.

Оружје се често кријумчари у склопу пошиљака робе или возилима. Њихове цене на Западном Балкану тренутно су у порасту, иако су и даље много јефтиније него у западној Европи, наводи Европол.

Акцијом је руководила Шпанија, пренео је РТС.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)