ЗЛОЧИНАЦ СЛОБОДНО ШЕТА, МИ СТРЕПИМО: Мештани сврљишких села већ дуго живе у страху због три нерасветљена убиства

Ј. ЋОСИН

04. 08. 2021. у 10:00

МЕШТАНИ неколико сврљишких села из дана у дан живе у страху због чињенице да ни после скоро осам месеци од убиства Боре Костића (76) из Лалинца нема помака у истрази, нити се назире ко је 2016. убио Момчила Симоновића (59) из Галибабинца, а затим 2017. и Вукадина Божиновића (93) из села Мерџелат.

ЗЛОЧИНАЦ СЛОБОДНО ШЕТА, МИ СТРЕПИМО: Мештани сврљишких села већ дуго живе у страху због три нерасветљена убиства

Кућа у којој је убијен Бора Костић / Фото Ј. Ћосин

Боје се, кажу, да би убица могла да буде иста особа, која и даље слободно шета, па стрепе да не покуца и на њихова врата.

- Све је стало. Још се не зна ко је заклао Бору 22. децембра прошле године. Нека жена је, наводно, привођена на разговор, али нико још није ухапшен. Светло у његовој кући нон-стоп гори, онако како је полиција оставила, нов ауто пропада у нараслој трави. Нико му не улази у двориште. Ћерка је са породицом обележила оцу 40 дана и после их нисмо више видели. Био је добар човек, ни са ким се није свађао, није имао непријатеље. Имао је некакву уштеђевину, баш као и двојица пензионера из суседних села који су страдали на исти начин. Забринути смо што убица још није нађен - каже Бора Марковић, први комшија имењака Костића.

Марковић верује, баш као и већина мештана овог краја, да иста група људи, или можда чак само један човек, на исти начин у последњих пет година убија пензионере.

- Сви смо узнемирени, јер злочин може да се понови. Никад се не зна када ће зло да закуца на нека врата. Сви смо на додатном опрезу. Умирило би нас то када би убице биле ухваћене - каже овај човек из Сврљишког Лалинца.

Како нам је испричао, Бора је непосредно пре убиства продао кућу у Сврљигу, као и две њиве. У последње време посећивала га је само пријатељица из Књажевца, која је и обавестила полицију да се Бора не јавља на телефон, након чега су га истражитељи затекли у закључаној соби са раном на врату и ножем у руци, што је у први мах указивало на суицид. После обдукције, дошло је до обрта у овом случају, јер је обдукција показала да је преминули покушавао да се одбрани од нападача, што је кључни доказ да је заправо реч о убиству и то трећем у овом крају за само пет година.

Мало иза Лалинца, у селу Галибабинац, пре пет година убијен је и опљачкан Момчило Симоновић. Полиција је тада ухапсила његову пријатељицу из Сврљига Лидију Стејковић, као саучесника, а после две године суђења, она је осуђена на две и по године затвора због непријављивања кривичног дела. Она је ослобођена оптужбе за помагање у тешком убиству Симоновића, који је током разбојништва свирепо усмрћен у ноћи између 7. и 8. новембра 2016. у својој кући, али никад није доказано ко је убица.

На сличан начин 2017. усмрћен је и пензионер Вукадин Божиновић, из села Мерџелат, којег су разбојници убили и украли му 500.000 динара. Зна се једино да је деведесеттрогодишњи старац, који је живео сам, усмрћен секиром. Без знакова живота, са више рана по глави и телу и у локви крви пронађен је у вечерњим сатима, када су до његове куће дошли рођаци из истог села, када су приметили да се не он појављује у дворишту.

СВЕТЛО У КУЋИ ГОРИ ЦЕЛУ НОЋ

- НИКО више и не прича о томе ко је могао да убије Бору. Ја носим рачуне тамо, остављам у сандуче, капија закључана, светло гори целу ноћ. Сам је живео ту. Пре тога догодила су се још два убиства, тако да смо сви у страху, деца увече не смеју напоље сама. Када је Бора убијен, стигла ми је порука од комшинице, каже полиција је у дворишту због убиства. Нико ко га зна није поверовао да је могао да се убије сам, није такав био - каже мештанка Малина Михајловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)